Преизбраха Станишев за лидер на БСП

Преизбраха Станишев за лидер на БСП

Сергей Станишев е преизбран за председател на Националния съвет на БСП с 593 гласа от общо 800 делегати, което е 77.42% от гласовете на делегатите на 48-ия конгрес на БСП. Конкурентът му Георги Кадиев получи 173 гласа или 22.58%. Недействителните бюлетини са 34.

Припомняме, вчера Георги Първанов се отказа от надпреварата за лидерския пост в БСП и по този начин не се състоя сблъсъкът със Сергей Станишев, въпреки че в словото си пред конгреса българският президент остро критикува лидера на ПЕС, заявявайки, че за разлика от него Борисов тегли ГЕРБ напред като влак.

Първанов не пожела да коментира мотивите, с които се отказва от лидерската битка, но потвърди, че ще остане в партията и ще работи като редови социалист.

По време на гласуването тази нощ Сергей Станишев е заявил, че е предпочитал да се състезава с Първанов. Битката между двамата създаде доста вътрешнопартийно напрежение за около 4 месеца.

Освен лидер делегатите на конгреса на БСП избираха и Национален съвет. Избрани са само 14 члена на Националния съвет с 50% плюс един гласа и е предложено на конгреса съставът на Националния съвет до 111 члена да бъде попълнен по висшегласие.

От 575 кандидата за членове на Националния съвет могат да бъдат избрани 111 члена, ако всеки от тях е събрал 50% плюс 1 глас и чрез висшегласие. По висшегласие означава, че в Националния съвет ще влязат 111-те кандидата, събрали най-много гласове от всички 575, дори и да не са минали условието за събрани 50% плюс 1 от гласовете.

С 50% плюс един гласа за Общопартийната контролна комисия бяха избрани Валентина Богданова и Мая Манолова, но тъй като състава на комисията трябва да бъде от 31 члена, останалите до бройката 31 бяха допълнени по висшегласие, както бе подходено при избора на Национален съвет. Мая Манолова беше избрана за председател на Общо партийната контролна комисия и тя заяви, че няма да позволи комисията да се превърне в наказателен отряд и че контролната комисия в БСП е органът, който трябва да гарантира справедливост.

Вирни се горе