Представят книга за живота и творчеството на Костадин Илчев

Представят книга за живота и творчеството на Костадин Илчев

Читалище „Христо Ботев-1871” организира юбилейна вечер

С юбилейна вечер читалище „Христо Ботев-1871” в Смолян отбелязва годишнините от рождението на няколко ръководители на читалищни състави и самодейци. Празничният концерт е в четвъртък – 15 ноември, от 18.30 часа в зала 1 на читалището. Сред юбилярите са ръководителят на „101 каба гайди” Костадин Илчев, ръководителят на ТФ „Зареница” Мариана Йосифова, читалищният библиотекар Мария Костадинова. Ще бъдат отбелязани и юбилейни годишнини на трима гайдари – Атанас Киндов, Момчил Момчилов и проф. Мейс Мюлер. Информацията съобщи председателя на читалище „Христо Ботев-1871” Иван Иванов.

В празничната вечер ще бъде представена и книга за живота и творчеството на Костадин Илчев – „Думай гайдо, думай и раздумвай!”. Неин автор е Руска Главчева, а инициативата за издаването е на съпругата на големия гайдар Кина Илчева. Книгата е посветена на 70-годишния юбилей на Бай Диньо и е издадена с подкрепата на Община Смолян, Гайдарски състав „101 каба гайди”, читалище „Христо Ботев-1871”, „РИМ „Стою Шишков”, Гайдарски състав „Дельо хайдутин” – Златоград, Георги Георгиев – Девин и др.

В празничния концерт ще участват ТФ „Зареница” и ДТФ „Най”, ВГ „Ровойс” и ДМФ „Щурче”, ТС „Васил Симеонов, Фамилия „Илчеви”, ДГС „Апостол Кисьов”, Октет „Никола Кенов”, Севдалин Бакларов, ГА „101 каба гайди”. Като самостоятелен участник в концерта ще се представи Дафинка Кехайова – един от най-дългогодишните самодейци в читалището, виден солист от Музикалния театър, сега е в Смесения хор, над 25 години активен и деен член на читалищното настоятелство.

По време на юбилейната вечер за първи път ще бъде представен и новосформирания Женски гайдарски състав към читалище „Христо Ботев”, в който са включени 13 жени – гайдарки. Техен ръководител е Костадин Илчев. В четвъртък вече ще бъде първата тяхна самостоятелна изява.

В момента в читалището има над 65 състава и над 850 самодейци в различни възрастови групи.

Вирни се горе