Представиха проект „Популяризиране на културното наследство на Еврос и Смолян чрез алтернативен туризъм”

Представиха проект „Популяризиране на културното наследство на Еврос и Смолян чрез алтернативен туризъм”

Днес Асоциацията на родопски общини (България) и Регионалната асоциация на общини на Източна Македония и Тракия (Гърция) представиха проект „Популяризиране на културното наследство на Еврос и Смолян чрез алтернативен туризъм”.

Презентация на тема: „Добри практики на Асоциацията на родопски общини при реализиране на проекти с гръцки партньори” и „Опазване и популяризиране на археологическото наследство в Община Смолян” бяха представени.

Участниците във форума бяха запознати и с туристическия продукт на област Еврос, която е част от регион Източна Македония и Тракия в Гърция.

В срещата взеха участие кметове, зам.-кметове, общински съветници и експерти от общини –членове на Асоциацията на родопски общини, Христос Лазопулос от Регионалната асоциация на общини на Източна Македония и Тракия (Гърция), който е и ръководител на проекта, както и представители на нестопански и бизнес организации, които работят в сферата на културата и туризма.

Форумът бе открит от кмета на Община Смолян Николай Мелемов, който изказа благодарност на хората, които работят по проекта. Сигурен съм, че ще намерим много добирни точки между нашата община и тези в Гърция, за да бъдем полезни едни на други, допълни той.

Проектът „Популяризиране на културното наследство на Еврос и Смолян чрез алтернативен туризъм” има за цел да популяризира културното наследство в двата погранични региона и да допринесе за създаване на трайни партньорства между Смолян и Еврос в сферата на културата. Цели на проекта са и обмяна на опит и добри практики, както и запознаване на гражданите от двете страни на границата с културните обекти на България и Гърция чрез организиране на промоционални турове. Проектът предвижда създаването на триезичен уебсайт, отпечатване на информационни дипляни и издаване на информационен бюлетин. По проекта ще се организират специализирани обучения за български и гръцки експерти, които работят в областта на културния туризъм, обясни изпълнителният директор на АРО Златка Николова. Тя уточни, че общата стойност на проекта е 210 357,00 евро, а финансирането е от програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България” (2007-2013). Проектните дейности се изпълняват от Регионалната асоциация на общини на Източна Македония и Тракия (Гърция) и Асоциацията на родопски общини (България).

Вирни се горе