Избираме 45-и парламент

Избираме 45-и парламент

Днес в България се провеждат избори за 45-то Народно събрание. Броят на избирателите е 6 732 316 души. Право на глас имат навършилите 18 години, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание “лишаване от свобода”. Около 1300 са обвиняемите и подсъдимите, които могат да гласуват.

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем на заявим вота си машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409.

След вписване на данните в избирателния списък, член на СИК откъсва бюлетина от кочана, сгъва я по определен начин, поставя печат на гърба и я подава. Гласува се със знак “Х” или “V” със син химикал в квадратчето, с номера на избраната партия, коалиция или независим кандидат. Преференция за кандидат се отбелязва в кръгчето. Бюлетината се сгъва, като след това член на СИК поставя втори печат на гърба ѝ и откъсва малкия отрязък в ъгъла.

В чужбина избирателите ще имат възможност да гласуват само с хартиени бюлетини.

2450 са техниците и водачите, които ще обслужат транспортната схема и логистиката около разполагането на машините за гласуване, проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност.

Изборите се провеждат на фона на пандемията от коронавирус, като ще бъдат взети необходимите мерки. При предоставяне на личните си документи, избирателят ще сваля леко маската си, за да удостовери, че той е лицето, което ще гласува.

Специалните Covid секции в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции. Въпреки това, редица поставени под карантина сигнализираха в последните седмици, че няма да могат да гласуват, тъй като по редица причини не им е била предоставена възможността за подвижни секции. От ЦИК също признаха за проблем при сформирането на такива екипи.

Карантинирани са над 64 400 души по данни на Единния информационен портал.

Видеоизлъчване на броенето на бюлетините няма да има.

Изборният ден в страната започна в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. Ако има гласоподаватели, които чакат пред секциите, той може да бъде удължен до 21 часа.

Секциите в чужбина за парламентарните избори са 465. Най-много са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания. В чужбина вече отвориха изборните секции в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия, където най-рано българско време започва изборният ден, съобщиха от МВнР.

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати.

Вирни се горе