България избира нов парламент

 България избира нов парламент

България избира депутатите за 46-ото Народно събрание. За втори път тази година гласуваме на парламентарни избори. 23 партии и коалиции се борят за място в Народното събрание. За първи път в новата ни история в секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. В страната тези секции са 9401. В около 2800 секции ще се гласува с бюлетини. В чужбина се разкриват рекорден брой секции– 784 в 68 държави. В 273 секции ще има вот с машина, а в 509 ще се гласува с бюлетина. Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа тази вечер или докато пред секциите има чакащи избиратели, но не по-късно от 21.00 часа.

Няма данни за сериозни нарушения в деня за размисъл. Членове на ЦИК ще проверяват жалби и сигнали и днес.

Преди да влезем в изборната секция, от ЦИК ни съветват първо добре да се запознаем с партиите и преференциите. След като влезем в изборното помещение, първото трябва да дадем документ за самоличност, срещу който получаваме картата за гласуване с машината.

Новото на тези избори – всички секции с над 300 избиратели ще гласуват машинно.

Изборният ден започва в 279 секции в област Смолян

Изборният ден започва в 279-те секции в 22-и Смолянски избирателен район, според информация от РИК. В 6 общини от областта са организирани общо 11 подвижни секции за гласуване. Гласува се и в областната болница в Смолян и в 2 лечебни заведения в Девин.

Общо 99 836 са гласоподавателите в областта според предварителните избирателни списъци. В сравнение с вота на 4 април, избирателите са с 221 по-малко.

С около един час по-късно е започнал изборният ден в една от секциите в Доспат заради спиране на тока, съобщиха от РИК-Смолян. Закъснението е в резултат на проблем около стартиране на машината за гласуване след прекъсването на електричеството. След включване на машината, нормалното гласуване в секцията е започнало. Изборният ден е открит във всичките 279 секции в област Смолян, според данни на РИК.

В секция в Мадан не се е явил член на секционна комисия, а в с. Орешец отсъства заместник-председател на СИК. Въпреки липсата им, изборният ден в двете секции е започнал нормално, а от РИК ще бъдат назначени нови членове на мястото на отсъстващите.

Вирни се горе