Предприемат превантивни мерки, заради очакваните обилни валежи

Предприемат превантивни мерки, заради очакваните обилни валежи

Следят нивата на язовири и реки в Смолянско заради очаквани интензивни валежи

Жълт код за област Смолян – очакват се интензивни валежи и гръмотевични бури

Фирма “Клинър” ООД предприе превантивни мерки, заради очакваните обилни валежи в региона!

НИМХ-БАН обявява жълт код включително и за област Смолян, като се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури, главно в следобедните часове, вечерта и през ноща срещу сряда. Има условия за градушки. Очаквани количества валеж от 50 до 70 л/кв.м. Не са изключени валежи над 100 л./кв. м..

Във връзка с постъпилата информация от НИМХ-БАН в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР за очаквани на 26.06. и 27.06.2018 г. интензивни валежи, на места до 50 – 70 л./кв. м., придружени с гръмотевични бури и условия за градушки, областният управител разпореди на кметовете на общини в област Смолян да изпълнят следното:

1.Да се прегледат и актуализират общинските планове за защита при бедствия част „Наводнения“ с цел своевременното им въвеждане в действие при необходимост.

2.Да се информират отговорните длъжностни лица на общинския щаб и отделните институции, частите от ЕСС за очакваните значителни валежи, с цел готовност за незабавно реагиране.

3.Да се информират съответните собственици и да се създаде необходимата готовност на силите, средствата и техниката, включени в разчетите на общинските планове.

4.Да се създаде организация за наблюдение на водните нива и състоянието на всички язовири, микроязовири, хидротехнически съоръжения и на критичните участъци от речните легла, състоянието на пътищата на територията на съответната община, както и за своевременното въвеждане при необходимост на общинските планове за защита при наводнения.

5.Да се предупредят собствениците и ползвателите на язовири, микроязовири и хидротехнически съоръжения на територията на съответната община да създадат необходимата организация, при необходимост, за осигуряване на свободен обем в язовирите и контролирано изпус­кане на води от тях до минимален безопасен обем.

6.Да се изпълнят необходимите превантивни мерки съобразно обстановката за недопускане застрашаване живота и здравето на населението и нарушаване на инфраструктурата на територията на общината.

7.Дежурните по общински съвет за сигурност да докладват обстановката на дежурния по областен съвет за сигурност в следните часове – 12.00, 16.00 и 20.00 ч., на телефон – 0301/6-01-93 и мобилен – 0889850047.

Дежурния на община Златоград в доклада си да включва и справка за състоянието на язовир Златоград и хвостохранилище Ерма река.

Дежурния на община Рудозем в доклада си да включва и справка за състоянието на язовир Пловдивци и хвостохранилище Рудозем – 2.

При рязка промяна и усложняване на обстановката, докладите да се предават незабавно.

При възникване на бедствено положение, своевременно да бъда уведомен, чрез оперативните дежурни на областния съвет за сигурност.

ГД ПБЗН е дала допълнителни указания до териториалните си структури за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. На интернет страницата на министерството на вътрешните работи / www.mvr.bg / и на информационния сайт на ГД ПБЗН / www.pojarna.com / са качени правилата за безопасно поведение и действия за ограничаване и ликвидиране на произшествия от опасните явления.

Вирни се горе