Празник на кафето предстои на 10 юни в Златоград

Празник на кафето предстои на 10 юни в Златоград

Празник на кафето на 10 юни в Златоград ще представи за втора поредна година различните технологии за приготвяне на ароматната напитка през вековете, съобщиха от Етнографския ареален комплекс.

Кафеното пиршество се организира в Стария град и е най-новият празник в календара на община Златоград. Пътят на кафето по българските земи тръгва именно от Златоград, тук някога е била първата спирка на керваните с камили, които са пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос, обясняват организаторите.

Кафето като вкус към живота и напитка, която се е превърнала в символ на общуването “очи в очи” е в центъра на празника в Златоград. Във времена, когато не е имало виртуални социални мрежи, в кафенетата се е “събуждал” градът, там са обсъждани вестниците, политиката, местните клюки или любовни авантюри, припомнят домакините. Етнографският комплекс ще покаже на 10 юни и популярното “въртяно” златоградско кафе, което се приготвя върху горещ пясък. Празникът с дъх на кафе ще бъде на фона на музиката на Искрен Пецов, “Латинопартизани” и балет, информира БТА.

ПРОГРАМА

Вирни се горе