Правят еко ферма под земята в Родопите

Правят еко ферма под земята в Родопите

Доброволци ще правят еко ферма под земята в смолянското село Гудевица, както и кокоши трактор. Идеята е да може да се отглеждат екологично чисти продукти и възможно най-дълго време в планината. Инициативата е на Читалище „Бъдеще и сега“.

„Всички знаем, че високо в планината трудно се отглеждат зеленчуци, но нашата идея е да го направим по възможно най-естествения начин, като това ще е един вид парник, който ще е заровен в земята. По този начин ще е произвеждаме продукция до късна есен“, коментира председателят на читалищното настоятелство Теодор Василев.

Ще се създаде нова пермакултурна градина, както и кокоши трактор. Последният представлява подвижен кокошарник, като идеята е пернатите по естествен начин да обработват повърхността на земята, като същевременно я и наторяват. Той ще бъден местен през определено време на различни места, без това да пречи на животните, като те ще имат и възможност да снасят яйцата си в него, уточни Василев.

Доброволческият лагер стартира днес в родопското село и ще продължи до 21 април, като през това време ще се реализират доста мероприятия. Основната цел е да се ремонтира и настоящата библиотека, която включва около 7 000 заглавия. Освен това доброволците ще бъдат обучавани за работа с глина и дърво. В лагера ще участват десетки доброволци от цялата страна.

Вирни се горе