Правителството и бизнесът решиха: Токът няма да поскъпва

Правителството и бизнесът решиха: Токът няма да поскъпва

След двучасово заседание днес при премиера Бойко Борисов правителството, синдикати и работодатели се обединиха около мерки в енергетиката, които да стопят дефицита в НЕК и в същото време да не се увеличава цената на тока за бизнеса и за бита, съобщи „24 часа”. Преди часове по БНТ шефът на КЕВР посочи, че електричеството ще поскъпне с около 2% от 1 август за битовите абонати.Една от мерките е въвеждане на 5% такса за всички производители на електроенергия – от атомната централа до възобновяемите източници, от която ще се генерират 200 млн. лева.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи и други приети решения – ограничава се свръх подпомагането на възобновяемите източници и се създава „Фонд за енергийна сигурност”. В този фонд ще отиват сумите от петте процента върху приходите на енергийните компании.

В него ще влизат и сумите от продажба на емисии. 20 млн. пък ще се икономисат от намаляване на административните разходи в държавната енергетика. Цените на тока от вятърните централи, които са строени с европейско финансиране ще бъдат коригирани като се приспадне от инвестицията парите от Европа.

Вицепремиерът Дончев заяви още, че скоро ще стане ясно кой кой е в енергетиката, за което настояват и работодателите. “По реакциите ще ги познаете”, каза той.

Всички тези мерки ще станат с промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите източници, които ще бъдат спешно внесени в парламента и гласувани до 24 юли, за да може КЕВР да има една седмица, за да изготви цените.

Вирни се горе