Пожарната: Почистете комините за новия отоплителен сезон

Пожарната: Почистете комините за новия отоплителен сезон

През месец август 2014 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 69 произшествия, от които 12 пожара, 44 пъти е оказана аварийно-спасителна дейност, 12 пъти е оказвана техническа помощ и 1 лъжлив сигнал. От възникналите пожари, 6 са с щети. От тях четири пожара са свързани с жилищни сгради и помощни помещения, един в дървообработващ цех и един в моторно превозно средство. Два от пожарите са в следствие на експлоатацията на непочистени комини. В РС Смолян – 11 броя, в РС Златоград – 6, РС Чепеларе – 5, РС Мадан – 4, РС Пампорово, РС Баните и Доспат по 3, РС Девин и РС Рудозем по 2 броя. Група “Спасителна дейност” при РД ПБЗН е участвала в 33 произшествия, съобщиха от пожарната. Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. Напомня на гражданите, че за предстоящия отоплителен сезон е необходимо:

  • Комините да се почистят от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.

  • Комините трябва да са измазани отвън и отвътре, не трябва да има фуги към помещенията. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.

  • При преминаването на комините през горими тавански и междуетажни конструкции трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството се уплътнява с негорими материали.

  • Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки.

Всички нарушители носят административно-наказателна отговорност съгласно Закона за горите и Закона за МВР.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112 !

Вирни се горе