ПОРЕДНА СРЕЩА НА МУЗЕЯ В СМОЛЯН С БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ГЕРМАНИЯ

ПОРЕДНА СРЕЩА НА МУЗЕЯ В СМОЛЯН С БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ГЕРМАНИЯ

На 17 април от 11.30 часа българско време в РИМ “Стою Шишков” – Смолян ще се проведе онлайн Урок по родолюбие за учениците и техните родители от Първото българско училище „Българче“ в Хайделберг, Германия.

В четвърти по ред виртуален проект за партньорство на Смолянския музей с български училища в чужбина, след тези в Ню Йорк, Базел и Кьолн, по инициатива на смолянчанина, член на „Родопски хайдути“, сега живеещ в Хайделберг, Георги Касабаджаков, музеят ще посрещне през камерите си скъпи гости и ще ги запознае с пролетните празници в Родопите.

За урока по родолюбие училище „Българче“ с директор Елена Добрикова ще създаде специална онлайн мрежа, в която се очаква да се включат всички настоящи ученици със своите родители, бивши възпитаници на училището, партньори и приятели на нашенското школо, като платформата ще бъде достъпна за над 3000 човека.

Ще бъдат представени музейните богатства в зала „Традиции и съвременност“, разкази за пролетните празници – Баба Марта, Пустовете, Великден, Гергьовден, специалните музейни клипове за впечатляващите кукерски карнавални игри и широколъшките песяци и за първи път за Тодоровден с кушията в Момчиловци. Ще бъдат показани родопски народни носии и по-подробно стогодишна носия от Устово с отделните `и части. Ще прозвучат родопски песни в изпълнение на първокласничката Величка Стоева и екскурзовода Александър Боготлиев.

Новото в Урока по родолюбие с училище „Българче“ от Хайделберг ще бъде възможността участниците да изписват онлайн своите въпроси, на които музейните специалисти ще отговорят специално и подробно след виртуалната среща.

А в началото и в края на Урока по родолюбие ще звънят музейните 121 родопски чанове, предвещаващи радостта от пробудената пролет, от възможността да се срещнем и разделим с усмивка, от надеждата, че ни предстои нещо ново, неизживяно, по-добро…!

Вирни се горе