Учредиха партия ПОМАК в Пловдив

Учредиха партия ПОМАК в Пловдив

С декларация, подписана от 50 души в Пловдив, бе направена първата стъпка към учредяването на политическа партия “Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура” с абревиатура ПОМАК, предаде БТА.

Това стана от втория опит, тъй като в 12 часа по-рано днес, за когато бе насрочено учредителното събрание, се събраха едва 37 души – недостатъчен брой за учредяване на партия.

Междувременно бройката успя да бъде събрана, като обяснението бе, че част от учредителите са пътували от други населени места. Под декларацията са се подписали представители на общините от Родопите – Смолян, Гоце Делчев, Златоград и от Северозападна България, сред които на власи-рудари, които се разграничават от ромите.

Идеологът на партията Ефрем Моллов коментира, че за следващата стъпка – учредителното събрание, след три месеца той очаква подкрепата на над 2500 души.

Според него новата няма да разделя хората по религиозен и етнически принцип, а абревиатурата й няма нищо общо с етноса “помак”. Моллов не изключи опитите за регистрация на партията да бъдат пресечени, но изрази надежда, че политическото обединение с необичайно наименование все пак ще стане реалност.

Вирни се горе