Симеон Дянков отпуска 500 000 лв. за проектирането на високоскоростен път Пловдив-Смолян

	 Симеон Дянков отпуска 500 000 лв. за проектирането на високоскоростен път Пловдив-Смолян

Финансовият министър обяви новината по време на обществена дискусия за туризма, която се проведе в община Смолян. Домакин на събитието бе кметът Николай Мелемов,съобщиха от пресцентъра на общината.

Половин милион лева ще отпусне вицепремиерът Симеон Дянков за проектирането на високоскоростен път Пловдив – Асеновград –Смолян до границата с Гърция. С радост ще предоставя тези средства още следващата седмица на МРРБ, за да започнат дейностите свързани с предпроектните проучвания, проекти, изпълнител и т.н.. Новината обяви финансовият министър по време дискусията „Смолян – нови маршрути за културен и еко туризъм в областта", която се проведе в общината по инициатива на вестник „Стандарт”. Дянков посочи, че за този път се е говорило отдавна, бил е заложен като национален приоритет, но поради липса на средства не е придвижен. Финансирането му е договорено от Брюксел, защото попада в разширението на коридорите за Трансевропейската мреж. Когато има добра инфраструктурата ще бъдат достъпни и туристическите дестинации за българи и чужденци, каза още Дянков. През пролетта на следващата година ще бъде реконструиран и пътят Неделино –Баните, за който от осем години има проект. По този начин средновековните обекти на територията на двете общини ще станат достъпни за туристите. Освен, че има добри учени, тук има и инициативни бизнесмени и с помощта на местната и държавната власт ще се създаде база за развитието на културно-историческото наследство, коментира по време на форума финансовият министър. Вицепремиерът беше впечатлен от аргументираното и емоционално изказване на известния историк и археолог Никола Дамянов, който предложи да се създаде музей на открито, „Средновековен Смолян”, в местността Могилата, където е проучен и открит Манастирски комплекс, състоящ се от Ранно-християнска базилика –Vв. и Манастир V-VII в.

Този комплекс е изграден върху Тракийско светилище и антична култова сграда. Имаме научно и политическо основание да претендираме за един такъв проект. Решение за него имаше преди 22 години, но досега нищо не се направи. Радвам се, че се намери кмет в лицето на г-н Мелемов, който се ангажира с този проект и му даде гласност.

Градоначалникът благодари за ползотворната дискусия на вицепремиера Дянков, вестник „Стандарт” и всички участници в нея. От този форум се вижда, че с помощта на правителството, медиите и бизнеса ни очаква едно добро бъдеще, посочи Мелемов.

В дискусията участваха областният управител Стефан Стайков, кметове, експерти от три министерства, известните историци Божидар Димитров и Николай Овчаров, хотелиери и др. Всички предложиха конкретни мерки за съживяването на областта и привличането на повече туристи.

Вирни се горе