Полицията в Смолян предприема редица мерки за предстоящото откриване на новата учебна година

Полицията в Смолян предприема редица мерки за предстоящото откриване на новата учебна година

Началниците на районните управления от област Смолян са провели работни срещи с представители на Регионалното управление по образование (РУО) – гр. Смолян към Министерството на образованието и науката (МОН) и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности, свързани с предстоящото откриване на новата учебна година и провеждането на първия учебен ден, с цел гарантиране сигурността на учениците, техните родители и близки, и за недопускане нарушения на обществения ред.

Проведени са работни срещи с директорите на детските градини и училищата на територия на областна дирекция на МВР – Смолян за съгласуване на съвместни действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността в техните райони. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на ОД МВР – Смолян. В срещите са взели участие полицейски и младши полицейски инспектори (ПИ и Мл.ПИ), съвместно с инспектори от детска педагогическа стая. На директорите на училища и детски градини са предоставени списъци с имената и телефоните на ПИ и Мл.ПИ, обслужващи територията на ОД МВР – Смолян.

Извършени са охранителни проверки на сградите на детски градини и училища на територията на областна дирекция на МВР – Смолян. При констатиране на пропуски, свързани с охраната и пропускателния режим в конкретни училища и детски градини, своевременно през цялата учебна година до началника на Регионалното управление по образованието (РУО) – Смолян, към МОН, ще се изпращат уведомителни писма, съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от ЗМВР, за отстраняване на пропуските и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

При наличие на частни охранителни фирми, осъществяващи дейности в детски градини и училища, се провеждат срещи с техните ръководители, като се изисква охранителите да бъдат по-наблюдателни и особено внимание да обръщат на лица със съмнително поведение. Уточняват се начините за взаимодействие при реагиране на сигнали за противообществени прояви.

За първия учебен ден – 17-ти септември 2018 г., е предвидено засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения, включително и на участъците и пътищата с повишена концентрация на пешеходци, като за целта началниците на районни управление и сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР – Смолян са изготвили съответните план-разстановки. На ангажираните служители са поставени ясни и конкретни задачи за изпълнение, свързани с обезпечаване на обществения ред и сигурността в и около учебните и детски заведения.

Началниците на районните управления от областта организират извършването на системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизиран е контролът над търговските обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. При необходимост на основание чл. 65, ал. 1 и 2 от ЗМВР се съставят писмени протоколи за предупреждение за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното нарушение.

На полицейските служители от ОД МВР – Смолян са поставени конкретни задачи за противодействие разпространяването на наркотични вещества в районите на детските градини и училищата. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, незабавно да се уведомяват компетентните служби на МВР.

В часовете на класа ще се провеждат беседи по предварително изготвени съвместни графици в рамките на Националната програма „Работа на полицията в училищата". Разпространяват се информационни брошури за безопасност на децата.

За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия с децата преди, в началото и по време на новата учебна година от 01.09.2018 г. до 31.10.2018 г. се организира и провежда традиционната Акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Акцията стартира с обявяването на седмицата от 24.09.2018 г. до 30.09.2018 г. за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ и с обявяването на 29.09.2018 г. за “Ден на превенцията”.

Вирни се горе