Полицията стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Полицията стартира акция “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

За ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия с децата преди, в началото и по време на новата учебна година от 01.09.2018 г. до 31.10.2018 г. се организира и провежда традиционната Акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

Акцията стартира с обявяването на седмицата от 24.09.2018 г. до 30.09.2018 г. за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ и с обявяването на 29.09.2018 г. за “Ден на превенцията”.

Във връзка със “Седмицата за превенция на детската пътна безопасност” и откриването на новата учебна година, в рамките на Акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, до 14.09.2018 г. от служители от сектор „Пътна полиция“ към ОД МВР – Смолян, съвместно с представители на общините и кметствата, както и на областната управа, в районите на всички детски и учебни заведения се извършва оглед на: сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места; обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение.

Според данни на „Пътна полиция“ при ОД МВР – Смолян през периода 01.06.2018 г. – 31.08.2018 г. за ПТП с деца до 17-годишна възраст на територията на областта са възникнали 5 ПТП, при които 4 са леко ранените деца и 1 е загинало. Произшествията са станали в общините – Смолян, Златоград и Мадан. Три от децата като участници в движението са били пешеходци, едно е пътник в автомобил и едно – като водач на мотоциклет.

Пешеходните пътеки в районите на детските градини и училищата са освежени, като от двете страни на пешеходните пътеки е положен надпис „Погледни!“. При констатиране на нередности за отстраняването им се изготвят предписания до ръководителите на съответните отговорни служби.

  • През периода на учебната година ще бъде осигурено полицейско присъствие, като се осъществява контрол в районите на училищата с превантивен ефект преди началото и в края на учебните занятия, с цел недопускане на пътни инциденти. При необходимост движението ще се регулира ръчно и ще се осигурява безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.
Вирни се горе