Полицията с комплекс от мерки по време на кампанията по прибирането на селскостопанската продукция

Полицията с комплекс от мерки по време на кампанията по прибирането на селскостопанската продукция

Комплекс от мерки за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред по време на кампанията по прибирането на селскостопанската продукция – реколта 2013 г. реализира ОДМВР – Смолян

Характерно за региона е картофопроизводството, предимно в малки и разпокъсани селскостопански имоти, като продукцията се изкупува от мобилни търговци, в някои случаи и чрез бартерни сделки. В област Смолян масовото прибиране на селскостопанската реколта се извършва през месеците септември и октомври. С цел опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства в ОД МВР – Смолян и РУП от областта са изготвени планове с набелязани конкретни мероприятия:

  • Проведени се срещи с представители на местната власт по населени места, на които е обсъдено състоянието на селскостопанската реколта. При проведените разговори с кметовете е акцентирано върху подаване на сигнали при възникнали проблеми при изкупуване на селскостопанската продукция. До момента в ОД МВР – Смолян не са постъпвали сигнали за възникнали проблеми и престъпни посегателства по отношение на селскостопанската продукция;

  • Проведени са срещи с ръководителите на охранителни фирми и с охранители, както и с граждани в малките населени места за завишаване бдителността им и уточняване начина за своевременно подаване на информация в случай на опит или установено посегателство спрямо селскостопанска продукция.

  • Засилени са проверките от страна на нарядите по охрана на обществения ред, “Пътна полиция” и Гранична полиция на товарни МПС, като особено прецизни са проверките на пътни превозни средства, превозващи селскостопанска продукция, с цел установяване на нейния произход и наличие на необходимите съпроводителни документи. До момента няма констатирани нарушения по отношение на документите за превоз на селскостопанска продукция;

  • Полицейски наряди извършват обходи на населените места, с цел превенция на престъпни посегателства спрямо селскостопанската продукция.

  • Осигурено е засилено полицейско присъствие в районите с обособени пунктове за изкупуване на селскостопанска продукция. Извършват са проверки за продажба на селскостопанска продукция на кооперативните пазари, като до момента не са констатирани нарушения;

  • За предотвратяването, пресичането и разкриването на престъпления, свързани със селскостопанска продукция, както и със спедицията и доставката на дърва за огрев, на територията обслужвана от ОД МВР – Смолян регулярно се провеждат специализирани полицейски операции съвместно с органите на НАП, ДАИ и ДГС.

  • Продължават мерките и наложените ограничения по отношение на производството и търговията с картофи в районите, чиято почва е заразена с рак по картофите.

  • Наложени са ограничения в региона на гр.Доспат и по отношение търговията с овце и кози, във връзка с констатираната шарка по животни.

До момента в ОД МВР – Смолян няма постъпила информация и регистрирани престъпления със селскостопанска продукция. Въпреки това ОД МВР – Смолян съветва гражданите, които са произвели селскостопанска продукция, да имат предвид следното:

Поискайте документ за самоличност на желаещия да изкупи стоката ви. Обърнете внимание на външния му вид и на характерни белези, постарайте се да запомните марката, модела и регистрационния номер на автомобила, с който се придвижва.

Ако не получите парите си веднага при предаване на стоката, на всяка цена съставете документ за сумата, която ви се дължи. В него не пропускайте да отбележите трите имена на купувача, паспортните му данни, свидетелите, които са присъствали при продажбата, размера на сумата и срока за плащането й. Добре е да посочите вида и количеството на дадената селскостопанска продукция.

След изтичане на уговорения срок за плащане не чакайте месеци наред купувача да се появи отново. По-добре е да подадете сигнал в полицията.

Не се доверявайте на обещания за цена, по-висока от пазарната. В такива случаи купувачът може да ви плати незначителна сума като предплата и да не получите никога останалата част от цената.

Ако разменяте произведената от вас продукция за друга – ел. уреди, хранителни стоки, фуражи и др., предварително се убедете, че получавате качествена стока. За това може да ви послужи сертификат, представен от продавача. Не забравяйте да поискате документ за произхода на стоката, за да не се окаже, че тя е некачествена или негодна за използване, или е обект на кражба.

Съвет и към хората, които се отопляват на дърва – да бъдат особено внимателни каква сума плащат и за какво количество и да не избързват с предаването на парите, преди да са се уверили, че получават заплатеното количество дърва. В случай че предплащат авансово определена сума за покупка на дърва за огрев, задължително да поискат от продавача разписка за получената от него сума в аванс.

Вирни се горе