Полицията очаква сигнали за нарушения от граждани

Полицията очаква сигнали за нарушения от граждани

Във връзка с проявения голям обществен интерес към зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, нетърпимостта към нарушителите на Закона за движение по пътищата, както и желанието на гражданите да подават своевременна информация до служителите на “Пътна полиция” за извършени нарушения и с цел намаляване на пътния травматизъм, ОД МВР – Смолян разяснява на жителите на областта следното:

Сигнал за нарушение на Закона за движението по пътищата може да се подава и на телефон 112, като съобщи името си, мястото и вида на извършеното нарушение.

На територията на ОД МВР – Смолян на e-mail: smolyan@mvr.bg и kat-smolyan@mvr.bg очакваме сигнали и предложения от граждани и граждански организации, които касаят нарушения на правилата за движение по пътищата. Надяваме се, че и занапред гражданите ще възприемат поведение на нулева толерантност на към нарушителите на пътя и ще подават своевременно информация за извършени нарушения с цел намаляване на пътния травматизъм.

Сигнали за нарушения на правилата за движение на пътя могат да се подават и чрез заснемане на нарушителите. Желателно е снимките със заснетото нарушение на Закона за движение по пътищата да се изпращат на e-mail: smolyan@mvr.bg, както и на kat-smolyan@mvr.bg, но задължително с телефонен номер за обратна връзка на подателя. На снимката ясно трябва да се виждат точното място, регистрационният номер на автомобила, да бъдат упоменати дата, час и минути на нарушението.

След получаване снимките се изпращат в “Пътна полиция” към ОДМВР – Смолян за работа по компетентност. При откриване на нарушителя се прави обратна връзка с подателя на сигнала. Той се поканва и присъства при съставяне на Акт за установяване на административно нарушение и се подписва като очевидец или свидетел по образуваното административно-наказателно производство.

Всички автомобили на “Пътна полиция” при ОД МВР – Смолян са оборудвани с мобилни системи за видеозаснемане на нарушенията на пътя, последвани от издаване на електронен фиш. Камерите снимат в светлата и в тъмната част на денонощието. Участъците, на които ще се извършва контрол на скоростта са обозначени с преносим знак Е 24, като предварително се публикуват на официалната страница на ОД МВР – Смолян, в рубрика “Пътен контрол”.

Вирни се горе