Жители на община Доспат пътуват до Гоце Делчев за лекарска помощ

Жители на община Доспат пътуват до Гоце Делчев за лекарска помощ

Михаил Танев бе избран за председател на БСП- Доспат на отчетно-изборна конференция на общинската организация на партията. Танев бе избран след тайно гласуване от 39 делегати на конференцията, като събра 23 гласа спрямо 16 за другия претендент Здравко Огнянов, който бе начело на социалистите в общината 8 години. Официални гости на форума бяха народните представители от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски и Валентина Богданова, Дора Янкова – областен председател на БСП и Дария Василева – координатор на партията за областите Смолян и Пазарджик, съобщиха от БСП. Избран е и нов 15-членен общински съвет на партията, като 50% от състава му е от млади хора до 30 години от всички населени места.

Партията си постави за цел БСП да е първа политическа сила в община Доспат на предстоящите парламентарни избори, а повод за това са резултатите от президентския вот, където кандидатите на БСП са получили с 1000 гласа повече от двойката на ГЕРБ. Партията е в подем, като в последните месеци са приети над 20 нови членове, отчетоха още социалистите. Пред народните представители членовете на общинската организация поставиха проблема с картофите. Според производители в момента в общините Доспат и Борино залежават около 6 хил.тона с картофи, като няма никакъв интерес към тях. Местните заявиха, че преди месец идвали прекупвачи, които предлагали 20 ст. за килограм, но вече ги няма. По думите им заради липсата на работни места земеделието е основен поминък, а правителството целенасочено го убива, което кара младите хора да емигрират в чужбина, а това води до тежка демографска криза. Членовете на партията се оплакаха и от жесток политически натиск от страна на ГЕРБ и ДПС, откъдето не позволяват, представители на Левицата да работят. Представител на БСП от Триград пък призова Михалевски да съдейства в туристическите обекти като Дяволското гърло, Харамийска пещера и туристическите хижи да се назначат на работа младежи от селото, защото в момента работят само външни лица, а заради безработицата селото се топи и от 1200 души в момента живеят около 600, което пречи на развитието на туризма, тъй като не може баби да обслужват гостите. Направи се предложение и част от парите от туристически такси да остават в кметство Триград, за да може да има средства за поддръжка на селото. Бе поставен и въпроса със затворената болница в Девин, която е обслужвала и Доспат. Местните заявиха, че едва стигат до Смолян, а заради високите цени на гориво и медикаменти предпочитат да се лекуват с билки и мехлеми. Хората от Барутин пък пътуват за лекарска помощ до Гоце Делчев, тъй като пътят е по-добър. Пред членовете на партията в Доспат Михалевски увери, че работи за решаването на проблема с картофите и припомни идеята си в района на Девин да се изгради завод за преработка на картофи, който да поеме продукцията от западната част на планината, заявиха от пресцентъра на партията в Смолян.

Янкова и Михалевки поздравиха новоизбраното ръководство и им пожелаха успех, за да може партията да спечели и кметския пост. „Ние сме алтернативата, която може да подобри живота на хората”, заяви Янкова и запита доспатчани какво са получили от ГЕРБ в последните три години, като изброи – замразени пенсии, увеличени цени, закрита болница и никаква перспектива. „Това трябва да спре, а ние сме единствените, които го можем”, заключи Янкова.

Вирни се горе