Жители на Девин отново готови на протест заради затворената болница

Жители на Девин отново готови на протест заради затворената болница

Жителите на община Девин дават срок на правителството до 10 юли, за да реши проблема със затворената болница в града, след което започват ефективни стачни действия. Това стана ясно на общоградска среща в местното читалище с участието на депутата от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, областният председател на БСП- Смолян Дора Янкова, общинският лидер на партията в Девин и общински съветник Николай Мартинов. Сред гостите на срещата бяха и кметът на Девин Цветалин Пенков, лидерите на БСП в Девин и Борино – Михаил Танев и Цветка Такова, общински съветници и др.

Срещата продължи повече от 3 часа в присъствието на над 600 души. Стачните действия ще бъдат подкрепени мощно и от жителите на Борино и Доспат, които също са ощетени от липсата на здравно заведение в Девин, съобщиха от пресцентъра на партията. Хората заявиха, че вече им е омръзнало да бъдат лъгани и мачкани, а търпението им е изчерпано докрай. Депутатът инж. Димчо Михалевски заяви, че подкрепя жителите на трите общини, но призова преди протестите по негова инициатива да бъде сформиран комитет от над 20 души, с участието на петимата народни представители от Смолянска област, кметовете на Девин, Доспат и Борино, както и граждани от трите общини, които следващата седмица да проведат срещи с министрите на здравеопазването и финансите, които заедно да призоват да отпуснат 1,8 млн.лв., за да се покрият задълженията на болницата.

От днес в Девин тече и подписка, която ще влезе в декларация до премиера Бойко Борисов, министрите на здравеопазването и финансите, Народното събрание, с която хората ще поискат възстановяване на болницата, регистриране на ново лечебно заведение, както и определени стимули и компромиси, за да може да се обособят поне пет отделения, обясниха още от партията. Михалевски обяви и създаването на граждански фонд, в който жителите на трите общини да дарят по 1 ст. или по колкото могат, за да докажат на управляващите, че правят всичко възможно, за да имат болница. Михалевски ще даде пръв пример, като дари депутатската си заплата. Депутатът настоя и за разследване на виновните за това състояние на болницата, които да понесат тежки наказания. Според него проблемите са започнали отдавна, като най-големите злоупотреби са били с горивото. Според него правителството трябва да премахне възможността болниците да са търговски дружества, за да не се злоупотребява. Той бе категоричен, че според Конституцията здравеопазването е грижа на държавата затова не бива да има оправдалия че болницата е общинска и общината трябва да носи отговорност.

“Общината ще понесе своята отговорност, но държавата на бива да бяга от отговорностите си, защото така обрича на лишаване от здраве хиляди българи”, посочи той. Според него с 50 млн. лв. могат да се финансират всичките 46 общински болници, които лекуват 2 млн. души. “Това е нищожна сума на фона на бюджета от 3 млрд. лв. за здравеопазване, които изтичат в големите болници”, добави той. Депутатът опроверга твърденията на ГЕРБ, че представеният оздравителен план не е бил добър и пълен.

Досега кметът е провел 6 срещи със Симеон Дянков, с министрите на здравеопазването, с вицепремиера Цветан Цветанов, които след всяка среща обещавали помощ, но досега нищо.

Вирни се горе