Жената ще работи поне 37 г., мъжът - 40

Жената ще работи поне 37 г., мъжът - 40

Подготвят се промени, с които ще се въведат нови изисквания за осигурителния стаж, необходим за пенсиониране за работещите в най-масовата трета категория на труд.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на редовното заседание на Министерския съвет, предаде БТА.

Минималният необходим осигурителен стаж за жените става 37 години, като в момента е 34. За мъжете той ще се промени на 40 години, при 37 сега, уточни Младенов. От 1 юли 2011 г. вместо необходимите по сегашното законодателство брой точки – 94 за жени и 100 за мъже, се въвежда изискването за минимален осигурителен стаж. Запазва се минималната възраст за пенсиониране – за жените – 60 години, а за мъжете – 63 години. Тези, които са навършили пенсионна възраст, но не им достига трудов стаж до три години, имат право на пенсиониране, но с намален размер на пенсията с 2,4% за всяка година недостигащ стаж. Предвижда се и бонус към бъдещите пенсии за тези, които продължават да работят при навършена минимална възраст и осигурителен стаж, необходими за пенсиониране, но не получават пенсия. Бонусът е в размер на 2,4 процента на година, допълни Младенов.

Заради застаряването на населението ще има по-строги критерии за достъп до пенсии. От 1 януари 2011 г. ще има ограничаване на ранното пенсиониране в професионалните пенсионни фондове от втория стълб за работещите в “първа категория труд” от осем на пет години спрямо общата пенсионна възраст. За “втора категория” остават досегашните три години. Преходният период за ранно пенсиониране от професионалните пенсионни фондове ще бъде удължен до 31 декември 2012 година. В първа категория влизат тежки професии като – миньори, пилоти, стюардеси, водолази, работници в металургията и др. Във втора категория попадат – локомотивни машинисти, шлосери, шофьори на автобуси и тролеи, ватмани, екипажи на кораби, работници, които са изложени на различни химически вещества, и др. В трета категория са включени всички професии извън първите две.

Вирни се горе