Въвеждат електронно здравеопазване

Въвеждат електронно здравеопазване

Служебното правителство получи одобрение за въвеждането на национална информационна система в здравеопазването и финансиране в размер на 12 милиона лева.

Така от средата на тази година в болници, аптеки, специализирани кабинети, НЗОК и РЗОК ще заработи единна електронна система, или т.нар. електронно здравеопазване – до тази информация ще има достъп и самият пациент, съобщава „Труд“.

На практика с това ще отпадне необходимостта от досегашните сини здравни книжки – цялата информация за болния, за неговите лекуващи лекари, изследвания и рецепти, ще бъде налична в електронен вариант.

За всички участници в лечебния процес единният софтуер ще е достъпен чрез индивидуален сертификат за всеки. Той ще има защита на принципа на електронното банкиране.

Въвеждането на единна електронна система ще осигури контрол от страна на пациента на всички нива в системата на здравеопазването – финансов, лекарствен, административен контрол; информацията ще е на едно място.

Ще бъде въведена електронна рецепта, което ще улесни пациента, както и работата на джипитата и фармацевтите.

Ще бъде интегрирана и електронна здравна карта. Няколко са вариантите за неин носител – издаване на отделна пластика; поетапно поставяне на чип при подновяване на изтичащите лични карти; магнитна лента на европейската карта, с което ще отпадне и нуждата от ежегодното й преиздаване.

В средата на годината електронното здравеопазване ще заработи пилотно в няколко болници в страната като финансирането за първата и втората фаза на този процес – 12 милиона лева, е осигурено от програмата на Европейския съюз „Добро управление“.

Вирни се горе