Заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие се проведе в Смолян

Заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие се проведе в Смолян

Днес се проведе заседание на Областния съвет за устойчиво енергийно развитие на област Смолян. Заседанието беше ръководено от заместник-областният управител Илия Годев. Участваха инж. Петя Нешева – Регионален представител на Агенция за устойчиво енергийно развитие – Пловдив, Жасмина Бошнакова – главен експерт „Регионално развитие”, Люба Тодорова – юрист и инж.Костадин Капитанов – експерти в Областна администрация Смолян, Николай Славов – ТСБ-ЮГ Смолян, Павлина Димчевска – РИОСВ-Смолян, инж.Гавраил Даракчиев – председател на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, арх.Христо Караянков – председател на Камарата на архитектите, експерти от общините в област Смолян.

Инж.Петя Нешева представи задълженията по Закона за енергийна ефективност, Закона за енергията от възобновяеми източници, измененията и допълненията по тези два закони, както и новите форми за годишните отчети и сроковете за представянето им в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Тя уточни, че Агенцията вече предлага електронни услуги и декларациите, годишните отчети и доклади могат да бъдат подавани по електронен път. Експерти от Областна администрация и общините в област Смолян обсъдиха участието и сключените договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на региона. Към момента на територията на областта броят на сключените договори за целево финансиране с Българска банка за развитие е 55. На 47 сгради се извършват дейности на СМР, като 36 от тях са в процес на изграждане, а 11 сгради са въведени в експлоатация. Експертът инж.Лазар Карамитев от община Чепеларе представи проектът по Програмата Хоризонт 2020, който е единствен по рода си проект за България. В него община Чепеларе участва като координатор на партньорство, състоящо се от 14 общини, университети и организации от цяла Европа. Хоризонт 2020 е най-голямата до момента рамкова програма на ЕС за иновации, като 7-годишният ѝ бюджет е на стойност почти 80 млрд. евро. В разработването на проекта с акроним SMART P@VE са включени водещи и авторитетни университети и организации, работещи в сферата на иновации в енергийната ефективност. В рамките на близо 2 месечна работа експерти и научни работници от общините Орестида /Гърция/, South Tyneside /Великобритания/, Одрин /Турция/, Ковилха /Португалия/ и Крушевац /Сърбия/, Португалски електротехнически институт, Асоциация за устойчиво иновативно развитие от Австрия; Университет Тийсайд от Англия, водещи частни компании в областта на електроснабдяването от Гърция и местна компания под координиращата роля на община Чепеларе разработиха и представиха за финансиране пред ЕК проект на стойност над 21 млн. евро.

Основните дейности се реализират на територията на трите града в България, Гърция и Англия и са групирани в следните работни пакети: 1) Изграждане на соларни улици в градовете и внедряване на интелигентно управление на сгради, захранвани от произведената електроенергия; 2) Закупуване на електромобили за предоставяне на социални услуги от общините; 3) Разработване на иновативен софтуер за управление на общините.

Конкретно за община Чепеларе се предвижда полагане на фотоволтаични панели по улица Здравец в града, които ще са залепени върху асфалта на площ от 1800 кв. м.  Плочките от силиций, произвеждащи електричеството, са покрити с предпазен слой защитна смола, така че да издържат на движението на всякакъв тип превозни средства, включително тежкотоварни. С произведената електроенергия ще се захранват две общински сгради и сградата на училището. Освен това ще бъдат внедрени редица иновативни мерки, свързани с енергийната им ефективност.   За нуждите на Община Чепеларе се планува закупуване на 3 електрически автомобила – леки и лекотоварни за извършване на социални услуги както за деца, така и за възрастни. За целта ще бъдат изградени няколко зарядни станции за електромобили, които ще се захранват с част от произведената електроенергия от фотоволтаичния уличен участък.

  И в последния, но не по важност пакет община Чепеларе ще разработи интегрирана ИКТ Платформа за управление. Целта е платформата да публикува данни, генерирани от общината, в такъв формат и под такъв лиценз, че да бъдат свободно използвани, обработвани или разпространявани от гражданите. Предвижда се и разработване на редица мобилни апликации за администрацията, чрез които гражданите да получат интелигентен достъп до всяко ниво на управлението. 

Бюджетът, заделен за общината в рамките на проекта е в размер на 5.980.491 Евро.

Вирни се горе