Започват консултациите за ново правителство при президента

Започват консултациите за ново правителство при президента

В съответствие с Конституцията – чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с представители на парламентарните групи в 45-то Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях. Това съобщават от пресцентъра на президентството.

В 09.00 часа за консултации са поканени представители на парламентарната група ГЕРБ-СДС.

От 10.15 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на “Има такъв народ”.

След това от 11.30 часа ще се състои консултация с представители на парламентарната група на “БСП за България”.

В13.30 часа президентът ще разговаря с представители на парламентарната група на “Движение за права и свободи”.

Консултацията с представители на парламентарната група на “Демократична България” ще започне в 14.45 часа.

Срещата с парламентарната група на “Изправи се! Мутри вън!” ще започне от 16.00 часа.

Съставянето на правителство не трябва да е математически сбор, по думите му. Когато всички са в управлението, народът е в опозиция, предупреди Румен Радев. Радев призова за излъчване на нов тип управление. “Ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха доверие, постигнете съгласие за пакт с почтеност за номинираните за високи управленски позиции”. Това каза държавният глава на 15 април на първото заседание на народното събрание.

Премиерът вече в оставка Бойко Борисов заяви, че той няма да е номинацията на ГЕРБ за премиер. Малко по-късно ГЕРБ обявиха своята кандидатура за министър-председател – Даниел Митов.

БСП няма да подкрепят правителство на ГЕРБ няма да правят голяма коалиция. Социалистите биха подкрепили правителство на “Има такъв народ” по политики за разграждане на паралелната държава. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в програмната реч на партията за старт на 45-то Народно събрание.

ДПС може да подкрепи правителство на трите нови формации с няколко приоритета: за ваксинация на населението, подкрепа на бизнеса и реформа на Плана за устойчивост и възстановява.

Очакваме да започнат структурирани политически консултации, каза председателят на партия “Да, България” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов. ДБ ще се фокусира върху належащите въпроси. Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, изтъкна той.

Вирни се горе