Започва проектирането на ГКПП Рудозем - Ксанти

Започва проектирането на ГКПП  Рудозем - Ксанти

Недялко Славов:„Висока чест е да бъда възложител и инвеститор на този проект, по този начин изпълнявам най-важният приоритет за Смолянска област – отварянето на граничния пункт при Рудозем.”

Областният управител Недялко Славов и Емилия Агайна, представляваща избрания изпълнител ЕТ „Панарх-Емилия Агайна”, подписаха официално договор за изработване на технически инвестиционен проект за изграждане на обекта ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Присъстваха заместник-областните управители Андриян Петров и Тодор Бозуков, кметът на община Смолян Николай Мелемов, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, Георги Чилингиров – председател на Българо-гръцкото дружество за приятелство, арх.Иванов – изготвил ПУП-а за пункта, ст.комисар Николай Димов – директор на ОД на МВР, Иванка Георгиева – директор на ОД „Земеделие”-Смолян, инж.Екатерина Гаджева – директор на РИОСВ-Смолян, инж.Костадинка Миланова – директор на ОПУ-Смолян, комисар Деян Моллов – директор на РД „Гранична полиция”-Смолян, инж.Ботьо Арабаджиев – директор на ЮЦДП-Смолян, инж.Фурлански – директор на РДГ-Смолян, експерти от Областна администрация Смолян, журналисти и граждани.

„Днес преминаваме към онази част от усилията ни по отварянето на граничния пункт при Рудозем, които вече стават видими. Много усилия положихме до момента, но те бяха основно свързани с административното структуриране на проекта, с процедурите, които предхождат едно строителство. Днес съм особено щастлив, че след проведена обществена поръчка, сме готови да сключим договора за проектиране на ГКПП с победилия участник в процедурата Архитектурно студио „Панарх”, представлявано от Емилия Агайна.”, приветства присъстващите областният управител Недялко Славов. „Всичко е започнало отдавна, но в рамките на нашия мандат започна с Решение 735 на Министерски съвет от 18 септември 2015 година, с което решение областният управител на Смолян беше обявен за възложител и инвеститор на ГКПП „Рудозем-Ксанти”. Не малко усилия положихме оттогава, подписахме с гърците протокола за пресечна точка, тази пресечна точка беше нанесена от геодезисти на българските и гръцките гранични служби на терен, започнахме и възложихме изработването на подробен устройствен план и план за застрояване. Проект, който беше изключително бързо изготвен и съгласуван от всички държавни институции, ведомства, от община Рудозем, проект, който беше разгледан на няколко заседания на Националния експертен съвет към министър на регионалното развитие и в последствие одобрен и към днешния момент, проектът за ПУП вече е в сила.”, припомни извървения път Славов. „ Днес, подписвайки договора с Архитектурно студио „Панарх”, ние им възлагаме изработването на работния проект с цялата съпътстваща документация. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни, а цената, която ние ще заплатим като възложител е 62 хил.лв.” В допълнение той отбеляза: „С решение на Министерски съвет ГКПП „Рудозем-Ксанти” е обявен за обект с национално значение, което е ясен знак, че този въпрос е личен ангажимент на премиера Борисов, целият Министерски съвет, и дотук със своята работа, изпълнявайки решението на МС, с което съм определен за възложител и изпълнител на пункта, аз всячески съм чувствал подкрепата на всички министри от кабинета, на всички представители на съответните държавни служби, за което искам сърдечно да им благодаря!” Областният управител изказа благодарности и към община Рудозем и Общински съвет-Рудозем за бързото приключване на процедурите по отдаване на имоти за строителството, на архитект Иванов за придвижването на подробния устройствен план. „Благодарности на всички, които сте тук, на г-н Чилингиров за подкрепата през цялото време, и разчитам на всички вас и от тук нататък, тъй като по-трудните неща и събития тепърва предстоят.”

Емилия Агайна коментира: „Да се стигне до тук се премина през доста тежък труд, в който бяха ангажирани много хора. Вече на границата не се гледа като на бариера, но като на място, което свързва народи и осъществява един обмен не само икономически, но и културен. Това ще се отрази дори на бита на хората тука. Точно с този пункт на прохода „Елидже” се възстановява един стар маршрут, който е спрял да се използва от 40-те години на миналия век. И тогава и сега се надяваме, че той ще бъде свързан не само с икономиката и културния обмен, но и ще активизира развитието на туризма, като може да стане една интересна комбинация между морски туризъм в Гърция и планински и СПА-туризъм у нас. Важното е, че се прокарва този път, а щом го има пътят ще има и пътници за него.”

След като официално беше подписан и подпечатан договорът, Славов добави: „Висока чест е да бъда възложител и инвеститор на този проект, така изпълнявам най-важният приоритет за Смолянска област – отварянето на граничния пункт при Рудозем. Проектът е структуриран така, че да бъде завършен успешно. Ние имаме план, график и нашата цел е този пункт да функционира от средата на 2018-та година. За обекта е осигурено европейско финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция-България 2014-2020 година”. Европейско финансиране е предвидено и за участъка от гръцка страна и за участъка от българска страна. Процедурата за възлагането на строителството на участъка „Средногорци-Рудозем” вече тече, поръчката е обявена на 14-ти април и до 20-ти юни кандидатите могат да подават своите оферти в Агенция „Пътна инфраструктура”. Вече навлизаме във видимата част на усилията и се надявам по този начин да дадем повече надежда на хилядите родопчани, които от дълго време очакват отварянето на граничния пункт.”

Пред идейният вариант на проекта, изготвен от Архитектурно студио „Панарх”, представено на мултимедийно устройство, областният управител Недялко Славов и Емилия Агайна разясниха пред журналистите особеностите и заложените идеи. Славов уточни, че на регионът ни не е нужен втори пункт, като този при Златоград, затова целта е при Рудозем пунктът да позволява преминаването на всички видове транспорт, в това число товарни автомобили и големи автобуси. Относно предстоящите процедури, областният управител изясни, че се предвижда избор на строител през октомври-ноември тази година, за да могат да преминат всички административни законови процедури през зимния неактивен за строителство период и през март 2017 година да се пристъпи към същинска строителна дейност по изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”.

Вирни се горе