Заместник-министър Йовев,проф.Стойнев, заедно с областния управител инспектираха срутището в района на Тикале

Заместник-министър Йовев,проф.Стойнев, заедно с областния управител инспектираха срутището в района на Тикале

Днес, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, заедно с областния управител Недялко Славов и заместник-областния управител Владимир Гърбелов, инспектира свлачището по пътя за с. Забърдо и срутището в района на с. Тикале, което възпрепятства движението по път ІІ-86 Смолян – Мадан.

„Алпинисти монтират анкери, за да бъдат поставени високоякостни мрежи, които да предотвратят срутването на скална маса по пътя Смолян – Мадан в района на с. Тикале. След това ще пристъпим към мерки за трайно укрепване. Целта ни е движението да бъде пуснато до 15 септември.” Зам.-министър Йовев каза още, че се изготвя задание за провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнител, който да извърши трайно укрепване на опасния участък. Временното укрепване с обезопасителни мрежи ще струва малко над 1 млн. лв. Заместник-управителят на ВиК – Смолян инж.Костадин Тотев каза, че свлачището е засегнало водопровода, но няма да се допусне прекъсване на водоснабдяването до населените места. Подготвя се превключване, което ще бъде в рамките на един час и хората няма да бъдат засегнати. Предприети са действия за изместване на трасето на водопровода чрез байпас. В момента се правят заготовките и след монтиране, в рамките на утрешния ден водоснабдяването ще бъде преместено от едното трасе в другото. „Хората няма да усетят проблем с водата, докато изместваме водопровода, защото във водоемите на селата има достатъчно количество вода", категоричен бе той.

Ръководителят на експертната работна група, ангажирана с укрепване на свлачището, проф. д-р Стефчо Стойнев – ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" днес направи инспекция на срутището край Тикале във връзка със свличането вчера на нова скална маса и опасенията това да не възпрепятства укрепителните дейности. „Основната пукнатина, която днес прегледахме, не показа процес на активизация. Изградената отгоре покривка на пукнатината не е позволила проникването на значително количество вода, което въпреки проливните дъждове не е активизирало свлачищните процеси. Това е изключително важно, защото ще позволи извършване на последващите укрепителни дейсности.”, доц. Стойнев потвърди правилното решение с поставянето на мембрана върху основната пукнатина. „От утре могат да стартират всички предвидени дейности в проектното решение за аварийно стабилизиране на този участък.” Той добави, че участъкът, който се нуждае от трайно укрепване, е от разклона за Тикале до новия срутищен участък в съседство, като за целта ще се изгради укрепително съоръжение. „Идейните решения предвиждат изграждане на подпорна стена, която ще укрепи откоса и ще улавя отделни скални блокове, които да не могат да падат върху пътното платно и да застрашават сигурността на преминаващите. Скалата позволява да се работи интензивно и бързо и до 15 септември ще трябва да завършим този участък", увери той.

Заместник-министърът съобщи, че по-рано днес се е образувало ново свлачище по пътя Асеновград – Смолян, преди отклонението за Лъки. Създадена е организация за отклоняване на движението през Кричим. Сигналът за него е подаден на тел. 112 и е приет от Агенция “Пътна инфраструктура”. Веднага е започнало обезопасяване, за да бъде разчистен пътят. Продължава свличането на скална маса в с. Забърдо, където е обявено частично бедствено положение, информира още регионалният зам.-министър. Той отбеляза, че въпреки поставените предупредителни знаци туристи преминават през опасния участък, рискувайки живота си. „Рискът не си струва, защото и в момента пада скална маса. Докато не успеем да пуснем движението в едната лента е по-безопасно да се преминава пешоходно", коментира още зам.-министър Йовев и добави, че е създадена организация за регулиране на движението с полиция. Заместник-регионалният министър информира още, че ще се търси финансиране по линия на фонда за бедствия и авария за укрепване на свлачището, защото общината няма финансови възможности.

Областният управител Недялко Славов обобщи обстановката в региона: „Към момента частичното бедствено положение остава за общините Чепеларе и Девин. В община Девин Осиково е най-пострадалото населено място, там също остава бедственото положение, предстои пътя за Осиково всеки момент да бъде възстановен, за да позволи преминаването и достъпа до хората. Проблем има с наводнените къщи в самото село, като от едната са преместени хората, които я обитават, с цел осигуряване на тяхната безопасност.” Славов отбеляза, че най-големите притеснения са свързани със свлачищата по главния път Смолян-Асеновград и най-вече срутището по главния път Смолян-Мадан, което създава неудобства през целия летен сезон и нагнетява недоволството на хората. „Аз мисля, че разчетите и дейностите са предвидени така, че в рамките на 45 дни да приключат и това да позволи отварянето на пътя.”

Вирни се горе