Зам.-областният управител Андриян Петров и аташето на САЩ обсъдиха идеи за сътрудничество в областта на културата и образованието

 Зам.-областният управител Андриян Петров и аташето на САЩ обсъдиха идеи за сътрудничество в областта на културата и образованието

Заместник-областният управител Андриян Петров се срещна с аташето по културни и образователни въпроси към посолството на САЩ в България Тами Палчиков и асистентката й Ваня Иванова. Той ги запозна с постигнатото до момента, основните цели, които си поставя областната управа в сферата на културата и образованието и предприетите дейности за реализирането им. Представи им културния календар и богатството на родопския фолклор, като ги покани да се присъединят към съборите, които насищат летните месеци.

Относно развитието на региона и основния поминък, Петров отбеляза, че туризмът, дърводобивът и дървообработването са гръбнака на местната икономика, което до известна степен е предопределено от природните дадености и наличието на горски стопанства. Развитието на културата, съхраняването на традициите и местния фолклор са изключително важни, защото те са основният ресурс за отрасъл туризъм в област Смолян. От изключително значение е и инфраструктурата, особено в нашия регион, където достъпът е само чрез шосеен транспорт. Във връзка с това той посочи, че благодарение на доброто сътрудничество с Българското правителство, през последните две години се реализираха и в момента се реализират ключови за местната икономиката инфраструктурни проекти, рехабилитация на най-натоварените в областта участъци от републиканската пътна мрежа, изграждане на нови и рехабилитация на стари общински пътища, съоръжения, усилено се работи върху изграждането на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, който от средата на 2018 година се планира да функционира. Всички тези усилия са в посока към създаване на по-добри условия за развитието както на туризма, така и на всички други отрасли в област Смолян, в помощ на бизнеса и местната икономика, които да доведат до покачване стандарта на живот на населението.

Заместник-областният управител Андриян Петров и аташето към посолството на САЩ в България Тами Палчиков засвидетелстваха желание за сътрудничество в сферата на културата и образованието. Петров предложи да запознае и срещне г-жа Палчиков лично с местни творци, емблематични за България и света имена, като народната изпълнителка Валя Балканска, за да се докосне до магията на Родопския фолклор, традиции и култура.

Вирни се горе