Зам.-областният управител Владимир Гърбелов участва в Българо-руски бизнес форум за туризма

Зам.-областният управител Владимир Гърбелов участва в Българо-руски бизнес форум за туризма

Медведев и Борисов откриха българо-руския бизнес форум, посветен на туризма

Продължава визитата на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Важен Българо-руският бизнес форум се провежда днес в София, който е посветен на туризма. Именно туризмът е една от областите, в които е най-безпроблемно сътрудничеството между двете държави.

Представител от област Смолян на форума е заместник областният управител Владимир Гърбелов.

На Българо-руския бизнес форум бяха обсъдени общи инициативи за развитие на туристическия сектор, както и мерки за насърчаване на двустранните пътувания. Дискутирани бяха и възможностите за насърчаване и задълбочаване на сътрудничеството и контактите на туристическия бизнес на двете държави с институционалната подкрепа на правителствата на Република България и Руската федерация, коментира Гърбелов.

По отношения на туризма се очаква днес двете държави да договорят увеличаване на сътрудничеството. През миналата година близо 500 000 руски туристи са посетили България, като това е с 8% спрямо 2017 г.

„Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това“, заяви Медведев. „Около половин милион туристи от Русия всяка година идват в България. И значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души. Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, посочи той.

„Българи също ходят на почивка в Русия – около 50 хил. души. И Русия има какво да предложи – Олимпиада, Световно по футбол, има много градове, където ходят туристи освен Москва. Искаме за нашите български приятели да разкрием цялата ни страна“, посочи руският премиер. Медведев подчерта, че най-важно за Русия е да има добро ниво на обслужване. „Защото на някои места то е високо, но на някои места все още не е толкова добро. Стараем се да се опрем на световната практика в тази сфера. Стараем се да предложим и нови туристически маршрути“, посочи той. Дмитрий Медведев е на официално посещение в България по покана на българския премиер.

Вирни се горе