Задава се предсрочен вот и нов кабинет "Борисов"

Задава се предсрочен вот и нов кабинет "Борисов"

Има голяма вероятност от предсрочни избори наесен или напролет, пророкува социологът Андрей Райчев по БиТиВи. Според него обаче те няма да застрашат управлението на Борисов,още повече, че след 20 дни президентът ще се казва Росен Плевнелиев:

"Това е реална възможност за Борисов в момента. Има редовни избори, предсрочни могат да се проведат тази пролет или предсрочни тази есен.

Есента ще бъде глупаво 6 месеца преди редовните, значи през май месец 2012 г. е по-подходящо да има предсрочни избори.

По-луксозна ситуация за управление от гледна точка на мнозинства, няма да се получи", коментира Райчев.

Не е необходимо да има кой знае какви катаклизми, за да бъдат предизвикани предсрочни избори, смята политологът Огнян Минчев, според когото също е по-добре за управляващите те да не се проведат в края на мандата:

„Ще бъде трудно за ГЕРБ да спечели едни избори, ако те бъдат проведени в късната пролет на 2013 година.

В България нещата не вървят добре от икономическа гледна точка. Самата динамика на политическия процес предполага подобна стъпка на предсрочни избори. Има поредица от добре обосновани предпоставки за това да бъдат предизвикани избори тази година", обясни Минчев.

Според него обаче тази теза ще бъде отричана и от премиера, и от представителите на ГЕРБ ще отричат подобна възможност.

Политологът е категоричен, че заслугата на ГЕРБ е в по-стриктното спазване на финансовата стабилност, но публичните политики в България са в изключително тежко състояние.

Според Минчев през бюджетни излишъци става източването на държавата, а не чрез бюджетни дефицити.

Въпреки балансираните бюджети, бюджетните ограничения са само за простолюдието. Трябва да има приоритети, може да има безопасни лимити на бюджетни дефицити – 3%,

но публичните политики трябва да има, защото иначе се получава това, че тъкмо Настрадин Ходжа научил магарето да не яде и то взело, че умряло, каза Минчев.

Според Андрей Райчев пък България изобщо не се занимава с бъдещето, а само крепи сегашното положение. „Ако направим реформа в жп, означава да съкратим хора, да направим реформа в болниците, значи да закрием болници. Нашето производство не стига, производителността на труда не стига, за да покрие социалните ни разходи", категоричен е Райчев и според него това е големият проблем, но не бива да задлъжняваме.

Вирни се горе