Зад ПОМАК прозира идеологически сепаратизъм

Зад ПОМАК прозира идеологически сепаратизъм

Според проф. Николай Овчаров истинското лице на партията вече се е видяло

“Много съм доволен от това, че вече видяхме истинското лице на организацията ПОМАК – агресивно, антибългарско и целящо да разцепи българския народ. Преди около две седмици в "Гореща точка” се разгоря един от големите диспути между мен и Ефрем Моллов – лидер на ПОМАК, когато той заяви, че ще ме даде на прокуратура затова, че съм го нарекъл сепаратист и българомохамеданин, заяви археологът в студиото на ТВ7.

Сигналът не е само срещу мен, но и срещу организация “Защита”, която работи в Родопите, с лидер акад. Георги Марков, един от най-уважаваните български учени. Доколкото знам се очаква и сигнал срещу проф. Божидар Димитров." Така проф. Николай Овчаров коментира внесения в прокуратурата сигнал срещу него.

Идеологическият сепаратизъм, добави той, прозира в много от изказвания на Моллов в медиите, отбеляза той и даде няколко примера – “ние помаците смятаме, че сме отделен етнос и нация, потомци на траки, персийци, богомили, първите мюсюлмани, на всички, които са против християнството”, “ние сме многомилионна общност, която се намира в шест държави и имаме език, който българите не разбират” и др.

Проф. Овчаров обясни, че зад тази идеология стоят и други хора, които не са толкова хитри като Моллов и вече са заявили ясно, че искат отделянето на някои области от България и присъединяването им към Гърция.

Той подчерта, че има някои неща, с които шега не бива – не трябва да се играе с националната и демократичната кауза.

Според Ефрем Моллов “ПОМАК е само абривиатура и няма нищо общо с нарицателното помак”.

Вирни се горе