За бързи, но не прибързани избори призова Георги Първанов

 За бързи, но не прибързани избори призова Георги Първанов

За бързи, но не прибързани избори призова Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. В предаването „Здравей, България” по Нова телевизия той изрази съмнение, че на днешното заседание на КСНС ще бъде насрочена дата за предсрочен парламентарен вот. Датата обаче е функция на политиката, която трябва да се провежда, а политиката трябва да е насочена към укрепване на държавата, обясни президентът. Той е на мнение, че датата на предсрочния вот трябва да е съобразена с възможността за провеждане на нормална предизборна кампания. „Избори на 25 или 30 юли – означава, че за тях ще са подготвени само технолозите Цветанов и Пеевски. Всички други ще трябва да наваксват в едно време, в което никой не се интересува от политика”, коментира Първанов.

По въпроса за включването на държавата в корпоративни битки и използването на държавни структури и институции в размяната на удари, председателят на АБВ каза, че се надява следствието и прокуратурата да свършат своята работа и да стигнат до авторите на случващото се.

Що се отнася до разнобоя между ДПС и БСП и има ли общо с това размяната на обвинения между Делян Пеевски и Цветан Василев, Георги Първанов е на мнение, че връзка между двата случая няма. Резултатът от евроизборите обаче е дал да се разбере, че хората на Доган нямат перспективен партньор в лицето на БСП. И това е наложило политическо пренареждане и търсене на нови партньори от страна на ДПС. „Това, което се случва днес и в предишните дни, идва да покаже, че има нови тенденции в българската политика. И всичко започна с прословутото кърджалийско кафе. Това беше знакът, че може да очакваме друг тип коалиция след изборите”, коментира президентът.

Георги Първанов отново посочи липсата на воля у водещите политически сили за съгласие по стратегически важни за страната теми. „Усещам в партиите нежеланието да се постигне съгласие по три-четири ключови теми, които са много важни за България – финансовата стабилност, бюджетната и енергийна политика, образът на България в Европа. Ако не постигнем съгласие, всяко следващо правителство, каквото и да е то, ще бъде обречено“, смята Първанов. Той е категоричен, че широката коалиция е единственият начин за излизане от политическата криза.

За ролята на президента Росен Плевнелиев при така стеклите се политически обстоятелства, Георги Първанов е на мнение, че държавният глава трябва да „играе” силно, предлагайки не просто дата за парламентарен вот, но и да посочи няколко важни национални теми, по които партиите трябва да се обединят. „Президентството може да бъде не единствената, но една от териториите на търсенето на национално съгласие”, заключи Първанов.

Вирни се горе