Янкова и Захариев бяха сред официалните гости на джазфестивала на връх Перелик

  Янкова и Захариев бяха сред официалните гости на джазфестивала на връх Перелик

Народните представители от Коалиция за България Дора Янкова и Мартин Захариев бяха сред официалните гости на уникалния екоджаз фестивал “The Sound fo Silence”, който се проведе през уикенда в околностите на най-високия родопски връх Перелик. Осмото издание на музикалното събитие бе под патронажа на посланика на САЩ у нас – Нейно превъзходителство Марси Рийс, която пристигна в Родопите специално за официалното откриване.

Янкова е сред най-големите почитатели на екоинициативата за чист джаз под родопското небе, като до момента не е пропуснала нито едно издание. За поредна година тя съчета традиционния събор на левицата на Бузлуджа през деня, с възможността за качествена музика на Перелик в тъмната част от денонощието. Захариев пък гостува за първи път в качеството си на депутат. Двамата народни представители бяха придружени от областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов и общинския съветник от левицата в Чепеларе Панталей Мемцов.

Янкова използва възможността да поздрави организаторите за вложените сили и енергия за уникалното събитие, както и да поговори с много приятели на Родопите за по-доброто и устойчиво развитие на планината и региона. Инж. Димитър Кръстанов проведе разговор с посланичката на САЩ, като я запозна накратко със спецификите на региона.Областният управител се ангажира да изпрати на посланика рекламни филми за Родопите. Дора Янкова подкрепи екологична инициатива за шишета, пречистващи вода, чиято промоция допълни инициативата за по-чиста околна среда, обединила хилядите на родопския връх. Шишета пестят огромни количества пластмаса, които изхвърляме ежедневно от консумация. В момента те се произвеждат и внасят от Китай, но е напълно възможно да започнат да се произвеждат в Смолян, за което се водят преговори.

Близо 4000 души от посетиха фестивала. Сред официалните гости бяха и посланиците на Германия, ЮАР, Мароко, Египет и Пакистан заедно със семейства си. Джазфестивалът, който се наложи като най-силното събитие от културния календар на Смолян, се проведе в „зала“, направена от 4000 бали слама, а осветление осигуриха 2000 свещи и 4 огнища. Хилядната публика бе изправяна на крака от студентите на Никола Горялов проект, китарната формация Дел Падре и звездата на световния джаз Майк Морено и сръбската фюжън-джаз група Eyot.

Вирни се горе