Яне Янев за отлюспването: Тотален политически разврат

Яне Янев за отлюспването: Тотален политически разврат

Такива като Танчев влизат в парламента, защото Конституцията го позволява, смята той

Нямат значение тук персоните. Ако Светлин Танчев беше кандидат за депутат от друга партия или независим, щеше да види парламента през крив макарон. Така лидерът на РЗС Яне Янев коментира напускането на депутата Светлин Танчев на парламентарната група на ГЕРБ. Това е процес, тенденция, каза Янев в предаването „Още от деня“ на БНТ. „Най-късно до евроизборите ще бъде променен правилника на Народното събрание и ще има възможност да се образуват парламентарни групи от независими народни представители“, прогнозира той.

По отношение на напускането на Танчев той описа картинката образно: „И да не иска да влезе едно животно в ярема, като му размахат копралята, то само си слага главата в ярема“.

Янев повтори призива си към ГЕРБ да напусне парламента и добави: „Казал съм му на Борисов лично много неща“. Според него, „отлюспването“ на депутатите и ситуацията в момента е „тотален политически разврат, който няма аналог“.

Искането на РЗС е твърдо за нова Конституция. На въпрос защо партията на успя да убеди ГЕРБ в необходимостта от такава докато Борисов беше на власт, Янев отговори: „Я попитайте сега ГЕРБ дали са за нова Конституция! Убедихме ги. Те подкрепят тезата за свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция“.

Според него, депутати като Танчев влизат в парламента, защото „са послушни и защото в Конституцията няма критерий за това кой може да влиза“.

Сега, обаче, за Бойко Борисов „вече се е съмнало“ и той осъзнал какво се случва. Янев разказва, че още през 2009 година – в началото на мандата на ГЕРБ, той лично разговарял с Борисов и го предупредил, че в партията му има тежки лобита, за които той дори не подозира. „Ето затова поискахме оставката на Борисов на президентските избори“, уточни Янев.

Вирни се горе