БСП обвини ГЕРБ,че поставя под въпрос европроект

 БСП обвини ГЕРБ,че поставя под въпрос европроект

Заповед на Николай Мелемов поставя под въпрос европроект на общината,съобщиха от пресцентъра на БСП.

В съобщение до медиите се посочва,че първата заповед на новоизбрания кмет на община Смолян Николай Мелемов поставя под въпрос изпълнението на европейски проект за създаването на Областен информационен център в Смолян. Със заповед на Мелемов от 10 ноември се прекратява конкурсът за длъжностите: управител на Областния информационен център. Със заповедта се прекратяват и конкурсите за назначаване на експерти по комуникация, информация и логистика и информационно обслужване и услуги в центъра, с което на практика се блокира ситуирането на институцията. Областният информационен център в Смолян се изгражда по проект „Изграждане и функциониране на Областен информационен център – Смолян“, финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ“ на Европейския фонд за регионално развитие. Конкурсите за назначаването на трима експерти бяха обявени на 12 септември от Дора Янкова, като кмет на общината, съгласувани с управляващия орган на ОП „Техническа помощ“. Заповедта на Николай Мелемов не е придружена от мотиви и по този начин не са ясни причините за прекратения конкурс. Допуснатите до конкурса на втория етап са експерти с много качества и опит в тази сфера,пише в прессъобщението.

Потърсен за коментар Мелемов заяви, че няма опасност проекта да бъде провален,а действията му са съгласувани с управляващия орган.Процедурата е спряна, заради много писмени жалби и оплаквания, че конкурса не е бил проведен прозрачно,обясни градоначалникът. "Мотивът за заповедта ми е да се направи нов подбор и до конкурса да бъдат допуснати повече хора",уточни Мелемов.

От БСП обясниха още,че избраният за общински съветник от ГЕРБ Марин Захариев, който сега се спряга за заместник кмет на община Смолян е участвал в конкурса за длъжността „управител“, но е бил декласиран и недопуснат до втория етап на конкурса, според правилата, утвърдени от управляващия орган по проекта. БСП пита, човек, който не отговаря на условията на конкурс да бъде управител на Областен информационен център, може ли да получи толкова високо политическо доверие, за да бъде сочен като зам. кмет, отговарящ за еврофондове и проекти? От Областна администрация говорят, че Захариев е провалил два проекта по еврофондовете на администрацията и по тази причина е бил назначен в Държавен фонд „Земеделие“ , преди да бъде включен в листата за общински съветници,съобщават от БСП.

Захариев определи атаките на БСП срещу него,като несъстоятелни и обясни,че е работил в областната администрация като юрисконсулт.

Вирни се горе