Вотът на недоверие се превърна в шоу

Вотът на недоверие се превърна в шоу

Нито премиерът, нито министрите дойдоха на дебатите за първия вот на недоверие към правителството заради кризата в здравеопазването, внесен от БСП и ДПС.

Това ядоса левицата и лидерът й Сергей Станишев поиска обсъждането да се отложи за утре. Депутатите обаче отхвърлиха предложението му да се прекрати заседанието.

Станишев призова представителите на кабинета да присъстват при обсъждането на важни теми, иначе „ще трябва да внасяме портрети”. След тези думи колегата му Михаил Миков вдигна в залата черно-бяла снимка на Борисов, предаде “Фокус”. Последваха го и други депутати от БСП, които също размахаха фотографии на премиера. “За първи път присъстваме на дискусия по вот на недоверие в парламента, която не е уважена от министър-председателя, който сега е в с. Равно поле и върши любимото си занимание – реже ленти (премиерът открива логистичен център – б.р.)”, отбеляза той. Според лидера на БСП такова поведение, каквото си позволява Борисов, не е имало никога. “Този вот не е към отстранената здравна министърка, а към премиера и той се крие страхливо”, нападна го Станишев. Той обвини ГЕРБ, че са довели за една година системата на здравеопазването до срив и тя е в кома. Цял ден сме свидетели на един безпрецедентен цирк в НС", коментира още той и обвини шефката на парламента Цецка Цачева, че е заблудила депутатите за дневния ред с измами и е обвинила предишния председател на НС в неща, които не е правил. Станишев я разкритикува и че не е реагирала на поведението на “Атака” и изявлението на Волен Сидеров, който остро се обяви срещу подкрепата за членство на Турция в ЕС днес в парламента. Депутатите на “Атака” дори не дойдоха за дебатите, но вече заявиха, че ще подкрепят кабинета.

“Нали не искате да ни убедите, че сменихте министър Божидар Нанев заради това, че не харесвате мустаците му или пък, че свалихте министър Борисова, защото не харесвате фризурата й. Истината е, че ги свалихте заради провал в политиката”, обърна се от парламентарната трибуна червеният депутат Ангел Найденов към съпредседателя на ГЕРБ Искра Фидосова. Пред журналисти Борисов заяви, че не е присъствал на дебатите в НС, защото е имал работа в Министерски съвет. Гласуването по вота на недоверие ще се състои в петък сутринта, тъй като според правилника на парламента то се осъществява не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите.

Вирни се горе