Владимир Уручев внесе ключови изменения в проекта за управлението на отработено гориво и радиоактивни отпадъци

Владимир Уручев внесе  ключови изменения в проекта за управлението на отработено гориво и радиоактивни отпадъци

Владимир Уручев внесе ключови изменения в проекта за директива за управлението на отработено гориво и радиоактивни отпадъци,съобщиха от партия ГЕРБ.

Българският евродепутат от групата на EНП (ГЕРБ) Владимир Уручев предложи 27 поправки в доклада на Romana Jordan Cizelj относно проекта за директива за управление на отработеното гориво и радиоактивните отпадъци.

Предложението на ЕК за директива предвижда радиоактивните отпадъци да се погребват само в страната, в която са генерирани, като се допуска между отделните страни членки да се изграждат общи хранилища, но се изключва възможността това да става извън територията на ЕС.

В същото време редица страни (включително и България) имат дългосрочни контракти за връщане на отработено ядрено гориво в други страни от ЕС или извън него за преработка и съхранение на оставащите след преработването радиоактивни отпадъци за сравнително дълги периоди. На практика това прави невъзможно от юридическа гледна точка приложението на предложеното от ЕК решение.

Българският евродепутат намира едно подобно решение за твърде рестриктивна мярка и смята, че то ще доведе до капсулирането на ЕС по тази важна за всички жители на планетата тема.

“Инцидентите в ядрените инсталации не признават национални граници и безопасността на подобни съоръжения е еднакво важна и в рамките на ЕС и извън него”, заяви още вчера Владимир Уручев по време на протеклото обсъждане на доклада във водещата Комисия по индустрия, изследвания и енергетика, на която той е член.

Според него евентуалните забранителни клаузи в директивата за експорт извън ЕС биха били в ущърб на безопасното съхранение и третиране на ядрени отпадъци в останалите страни с ядрени мощности и не се вписват в политиката на ЕС за постигане на максимална безопасност в глобален мащаб.

Целта на предлаганите от евродепутата поправки е подобни забрани да отпаднат, защото това ще попречи за разпространението на високите европейски стандартите за сигурност и безопасност в глобален план и най-вече в съседните държави, които не са членки на Съюза.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ коментира че опитът на ЕС по управление на ядрените отпадъци трябва да се разпространи и сред останалите страни с ядрена енергетика, а това може да стане само на базата на реално сътрудничество, обмяна на технологии и съвместни решения.

Вирни се горе