Владимир Уручев: В Гърция трябва да се появи местен лидер, които да изведе пътя към Рудозем в приоритет

Владимир Уручев: В Гърция трябва да се появи местен лидер, които да изведе пътя към Рудозем в приоритет

Евродепутатът Владимир Уручев посети най-голямото рудоземско село заедно с областния координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, общинския ръководител Шукри Халилов и организационния секретар Иво Сираков. Още в началото на разговора жители на селото се оплакаха от водоснабдяването. Оказа се, че има работен проект за цялото село, който не е бил реализиран докрай. Според местните хора около Чепинци има 600-кубиков резервоар и водоизточници, които не се използват и не са въведени в експлоатация.

Като общински съветник Шукри Халилов пое ангажимента да внесе питане до кмета на общината Румен Пехливанов за фактическото състояние и възможностите за водоснабдяване на проблемните зони в селото. По въпроса с отварянето на границата към Гърция Уручев пое ангажимент да обсъди въпроса с гръцките евродепутати. „Това е трансграничен проект, направен с европейски пари и грубо казано би могло да има натиск от Европа да се довърши. Г-н Павлидис, който беше областен управител и направи пътя през Златоград, в личен разговор ми е казвал, че ако спечели отново изборите, ще направи пътя“, обясни областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов. По последна информация е започнало проектиране от границата до Димарио. Според Уручев трябва да се оказва сериозен натиск от наша страна, а в Гърция трябва да се появи местен лидер, които да изведе този път в приоритет. Хората споделиха с евродепутата Владимир Уручев идеята си в Чепинци да се направи празник на чановете и герб на селото. Идеята е всички от Чепинци, които са извън селото – в страната или чужбина, да се връщат на този ден и да донасят идеи за развитието на региона. Навремето, когато през септември месец са се прибирали от чужбина, в селото са звънели чановете. Впечатлен от идеята Уручев за възвръщане на традицията, той я подкрепи. Каза, че във всички европейски държави има такива селища – специфични с нещо ценно от историята или настоящето.

„Със съдействието на Николай Мелемов се дариха пейки на селото, ще санираме шадраванчето, също ще дарим и маркуч 500 метра за село Бяла река и ще се направи обществена чешма. Напрахме жест и към едно момиче инвалид от Сопота, която е в момента на екскурзия с наше съдействие. Ние се опитваме да помагаме на хората с неща от ежедневието, защото има управляващи, които да се ангажират с глобалните проблеми. Виждаме обаче, че не се справят и хората спряха да разчитат на тях. Опитваме се да помагаме и на рудоземци, пострадали от управлението в общината, която има репресивни методи. Но аз съм сигурен, че това нещо е временно, защото хората тук не са свикнали да бъдат подлагани на такъв тип отношения“, коментира общинският председател Шукри Халилов.

Вирни се горе