Владимир Уручев става съветник на директора на АЕЦ "Козлодуй"

Владимир Уручев става съветник на директора на АЕЦ "Козлодуй"

Евродепутатът Владимир Уручев ще бъде съветник на новия директор на АЕЦ “Козлодуй” Валентин Николов. Владимир Уручев ще продължи да представлява България в ЕП, като народен избраник от Групата на ЕНП/ГЕРБ. Той и досега е вземал дейно участие по всички конкретни енергийни въпроси и теми в България, но сега тази му роля се официализира, съобщиха от пресцентъра на партията.

Евродепутатът заяви, че в АЕЦ “Козлодуй” предстои огромна работа в кратки срокове, тъй като удължаването на живота на 5 и 6 блок е сред основните приоритети на България. Той допълни, че другото предизвикателство е строителството на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобразено с най-съвременните принципи на финансиране.

Владимир Андреев Уручев е роден на 1 oктомври 1954 г. в Буково, община Мадан. По специалност е инженер по топлоенергетика и топлофизика. През 1973 г. завършва Техникум по електротехника, специалност “Електрически централи и мрежи” в Пловдив, а през 1981 г. — Московския енергетически институт със специалност “Атомни централи и инсталации”. По–късно придобива и диплома за мениджър, специалност бизнес организация и мениджмънт към Индустриалната академия в Свищов. От 1981 до 1992 г. работи в 1-4 блок АЕЦ “Козлодуй”, последователно от оператор на спомагателни системи на реактора до главен дежурен в електроцентралата. Между 1992 и 1994 г. е главен експерт по експлоатацията. Ръководител на направления: “Инженерна поддръжка” (1994—1997 г.) и “Експлоатация на 1-4 блок” (1997—2000 г.). От 2000 г. е главен инженер на блокове 1-4 на АЕЦ “Козлодуй”, припомниха от партията.

От 2007 г. Владимир Уручев е евродепутат в Европейския Парламент към групата на Европейската Народна Партия, избран от листата на ГЕРБ: -член на комисията за „Индустрия, енергетика и изследвания”.

  • заместник-член на комисията за „Oколна среда и безопасност на храните".

  • член в парламентарната делегация на ЕП за връзки с Русия.

-заместник – члeн в парламентарнaта делегация на ЕП за връзка със страните от Южен Кавказ (Азербайджан, Армения и Грузия).

-заместник – член на Специалната комисия по политическите предизвикателства и бюджетните средства за устойчив Европейски съюз след 2013 г. Владее английски и руски език.

Вирни се горе