Владимир Уручев и д-р Даниела Дариткова проведоха съвместна приемна в Мадан

 Владимир Уручев и д-р Даниела Дариткова проведоха съвместна приемна в Мадан

Път, помощ за болницата и читалищата, детски невролог и промяна в Изборния кодекс поискаха в Мадан от ГЕРБ Път, помощ за болницата и читалищата, детски невролог и промяна в Изборния кодекс поискаха от Мадан по време на приемна, организирана от ПП ГЕРБ в събота. В приемната участваха депутатът д-р Даниела Дариткова, евродепутатът Владимир Уручев и председателят на ОбС – Мадан, Расим Кехайов. Над 15 жители от общината представиха своите искания пред двамата представители на водещата политическа сила в страната.

Жители на махала Шеменска към село Галище се оплакаха, че нямат свободен достъп до домовете си от години. Всеки кандидат за кмет им обещавал, че изберат ли го, ще им пробие път, но никой досега не изпълнил обещанието си. „Ние не искаме широк, голям път, а линейка и лека кола да стигат до всяка къща. Трасето е около 500 метра. Това е не повече от 3 машиносмени с една машина“, казват хората. Председателят на ОбС- Мадан, Расим Кехайов каза, че ще разговарят с директора на Държавно горско стопанство в Златоград инж. Емил Войводов дали е възможно да се прокара пътят през горски фонд.

Председателят на читалището във Върбина представи проблем, пред който са изправени не само те, а и други културни институции със спечелени проекти. След като всички процедури по възлагането на обществена поръчка за ремонт са изпълнени, им се изисква банкова гаранция, но читалищата нямат толкова собствени средства на стойност 150 000 лв., за да получат банкова гаранция, от която и да е финансова институция. Тоест липсва им рейтинг, за да получат банкова гаранция, а така пък не могат да усвоят спечелените пари по съответния проект. Народният представител д-р Даниела Дариткова пое ангажимент да представи казуса пред министъра на финансите Симеон Дянков.

Съветник от местния парламент поиска от председателя на здравната комисия в парламента да обясни каква е визията на правителството относно общинските болници. Тя ясно заяви, че няма специално отношение на държавата, целящо да закрива или унищожава общинските болници. „Това са внушения, които се ползват от други партийни централи с определена цел“, подчерта тя. По думите й голям проблем на всички общински болници в момента е, че се инвестира в апаратура, но не и в медицински персонал. „Смолянската болница е място за специализация.

Ако община Мадан прецени какви са потребностите от специалисти, с д-р Стефан Хаджиев може да се подготвите, защото догодина платените специализации ще бъдат абсолютно свободни. Потърсете някой, който си е оттук и иска да специализира детски болести, кардиология, неврология. Смолян е база за обучение. Намерете ги тези хора, поемете им обучението и ето това е визия за развитие на болницата в Мадан. Инвестирайте в кадри!“, посъветва д-р Дариткова. „Аз боледувам с проблемите на здравеопазването в целия регион“, допълни тя. „Няма да закриваме болницата, разберете, дайте да мислим как да я развиваме! Мадан е миньорски град, травматизмът е голям. Важна ви е ортопедията и хирургията. За това помислете!“, призова депутатът. Съветникът я помоли да се поинтересува за хосписите – дали има възможност да преминат като делегирана от държавата дейност, защото общината се задъхва със 100-110 000 лв. на година. Баща на болно дете помоли д-р Дариткова да намери детски невролог, който е готов да преглежда поне веднъж на два месеца в Мадан или Смолян, за да се спестят средства на родителите. Депутатът от ГЕРБ заяви, че дефицитът на специалисти е голям проблем в цялата област и допълни, че е подела инициатива да намери такъв детски невролог, който да обслужва децата от региона.

Председателят на Общинската избирателна комисия Нюсета Кукалева представи казус, заради който по думите й трябва да се направи промяна в Изборния кодекс. Наскоро от ОбИК изпратили запитване до ЦИК за разрешение да отворят помещението, в което се съхранява изборната документация. Имали подадено искане от гражданин – да му издадат удостоверение на него и семейството му, че е гласувал. От ЦИК обаче вместо разрешение, им изпратили писмо, с което им указват какви документи още трябва да поискат от гражданина. Депутатите се ангажираха да поставят принципно въпроса пред правната комисия в Народното събрание с цел да се огледа Изборният кодекс и да се регламентира съответният казус в закона с по-ясни процедури.

Към евродепутата Владимир Уручев бяха поставени въпроси относно енергийната политика на на Балканите. По- късно депутатите направиха среща с жители на с. Върбина, където бяха зададени основно въпроси, свързани с проекта „Горна Арда“, пътни комуникации, подпорни стени, съдействие за водния проект на населеното място, както и за рушаща се сграда на ученическото общежитие. Владимир Уручев и д-р Даниела Дариткова поеха ангажимент да разговарят с кмета на Мадан, за да търсят решение на поставените общински проблеми.

Вирни се горе