Вицепремиерът Симеон Дянков и депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова представиха предложения за болницата в Девин

Вицепремиерът Симеон Дянков и депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова представиха предложения за болницата в Девин

Вицепремиерът Симеон Дянков и депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и председател на здравната комисия в парламента, присъстваха на извънредното заседанието на Общинския съвет в Девин, което обсъжда проблема с неработещата от повече от година болницата в града. На заседанието присъстваха 14 общински съветника от общо 17.

Министърът на финансите Симеон Дянков заяви пред присъстващите, че кметът на Девин и общинските съветници са били доста активни, като досега няколко пъти с него са обсъждали въпроса за възстановяване на дейността на общинската болница, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ в Смолян.

Предложението на вицепремиера предвижда да се учреди ново дъщерно дружество към МБАЛ – Смолян. Идеята е дружеството да бъде отделено, като ще има и собствен директор. За тази цел ще се използва сградата на бившата болница, като се учреди ограничено вещно право за ползване на сградата в полза на новото дружество за период от 10 години. Министър Дянков обясни, че така ще се избегне рискът да се налагат запори върху сградата от кредитори.

Третата точка от предложението е, че правителството се ангажира да осигури финансиране на 100% за закупуване на необходимото ново оборудване, а от своя страна смолянската болница да помогне да се изпълнят предписанията на РЗИ за санитарно-хигиенни изисквания. Четвъртата точка от предложението е дейността на болницата да се възстанови в обем, в който да бъдат покрити изискванията за медицинските стандарти. Ако тези предложения бъдат одобрени, болницата ще може да започне да функционира най-рано до 5 месеца, поради необходимите технологични срокове и обявяване на обществените поръчки.

„Мислили сме и за други варианти, но предложения вариант за дъщерно дружество на МБАЛ – Смолян е най-бърз и законен”, каза вицепремиерът. Във връзка с поставен въпрос от страна на общински съветници, че лекари от Девин няма да работят в болницата, ако не получат заплатите си за минали периоди, вицепремиерът посочи, че хората трябва да работят занапред и той е убеден, че ще се намери персонал, които ще работи в това здравно заведение, особено ако то се модернизира. Дянков бе категоричен, че държавата няма как да поеме старите дългове на общинските болници, защото това е забранено по закон.

На срещата стана ясно, че ще бъде осигурен още един лекарски екип за спешна помощ за нуждите на населението в общините Девин, Борино и Доспат. Общинските съветници се договориха предложението на вицепремиера да бъде подложено на обсъждане в най-кратки срокове.

Вирни се горе