Вече няма да протакат съдебните дела с години

Вече няма да протакат съдебните дела с години

Депутатите приеха окончателно промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които ще бъде спряна практиката дела да се проточват с години между различни съдебни инстанции. Идеята е да не се допуска повече от едно връщане на дела от втора на първа инстанция, а третоинстанционният Върховен касационен съд да може да връща дело на втора инстанция най-много два пъти. Това заяви пред журналисти в парламента Анастас Анастасов – зам.-председател на Народното събрание и член на правната комисия, предаде “Фокус”,цитирана от Dir.bg.

ВКС вече ще може да решава делата като втора инстанция.

Още преди 2 години специалната комисия към Висшия съдебен съвет, която следи хода на знаковите дела за злоупотреби и корупция, излезе със становище за основните причини за бавното правораздаване. Като водещ фактор за забавяне на делата беше посочен широко практикуваната злоупотреба с правото на защита. Тогава от ВСС признаха, че действащият НПК дава възможност на подсъдимия да бави до безкрайност хода на съдебното следствие, като често се стига до пълното му блокиране.

Заради това съдебният съвет направи конкретно предложение за промяна в закона, чрез която един защитник на подсъдим да има право на не повече от три пъти да се позове на служебна ангажираност и да иска отлагане на делото.

Вирни се горе