Вдигат стажа за пенсия на всички

Вдигат стажа за пенсия на всички

Плавно ще се увеличава стажът, а не възрастта, необходима за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд, както се предлага в сегашния вариант на законопроект за промени на Кодекса за социално осигуряване.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, който представи пред социалната комисия на парламента мотивите към законопроекта, предаде БТА. Така ще бъдат уеднаквени промените за работещите в тези категории и общата категория. Промените вероятно ще бъдат направени между първото и второто четене на законопроекта, посочи министърът.

След продължили близо три часа дебати, с 11 гласа “за” и четири “против” парламентарната социална комисия одобри на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване. Законопроектът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ и “Атака”. Според промените, плавно от догодина ще се повишава необходимият стаж за пенсиониране, така че до 2013 г. да стане за жените от 34 на 37 години, а за мъжете от 37 на 40 години. В първа и втора категория труд приетите промени предвиждат увеличаване на възрастта, необходима за пенсиониране с две години. Така от първи януари 2011 г. за жените тя ще стане 48 г., а за мъжете 53 г., докато до 2013 г. жените ще се пенсионират вече на 50 г., а мъжете – на 55 г.

Предвижда се изваждане на социалната пенсия за инвалидност от системата на осигуряването. Въвежда се по-високо изискване за обезщетението за безработица, като вместо досегашните девет месеца, ще бъдат необходими 12 месеца стаж през последните 15 месеца. Намалява се “таванът” на обезщетението за безработица.

По думите на Младенов всяко забавяне на приемането на кодекса би съсипало осигурителната система. В момента задълженията към Националния осигурителен институт са 1.1 млрд.лева, заяви министър Младенов. Той допълни, че няма по-обсъждан законопроект в това Народно събрание от Кодекса за социално осигуряване.

По думите на министър Младенов, плавното увеличаване на необходимия стаж за пенсиониране с три години от 2011 г. няма да затрудни стотици хиляди българи, които са работили в реалната икономика и в честния бизнес. Затруднени ще бъдат тези, които са работили и продължават да работят в “сивата икономика”, коментира той. За три месеца Главната инспекция по труда е установила при проверки над 1800 случая на работещи без трудови договори, отбеляза Младенов.

Управляващите няма да отстъпят от идеята си за увеличаване с три години на осигурителния стаж за пенсиониране от 1 юли 2011 г. Това заяви за програма “Хоризонт” на БНР зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя допусна само един възможен компромис: само по отношение на предложенията за промени в условията за пенсиониране на категорийните работници, за което потвърди и социалният министър.

Междувременно КНСБ издигна палатка пред парламента в знак на протест срещу подготвените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Вирни се горе