Вдигат пенсиите с поне 5% от юли

Вдигат пенсиите с поне 5% от юли

„Това, за което се разбрахме със синдикатите от 1 юли, според приходите в държавния бюджет, да актуализираме нивата на пенсиите и на минималната работна заплата и се надявам, че това нещо ще бъде факт”.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред PRO.BG, цитиран от БГНЕС.

”Според мен, увеличението не трябва да бъде по-малко от 5%. Колко ще бъде точно ще се види, когато се прегледа изпълнението на бюджета за полугодието”, заяви още Младенов.

Социалният министър определи безработицата като най-голямата тежест през тази година. ”Ситуацията на пазара на труда не е никак добра. Нивото на безработица към края на този месец ще бъде около 10%, т.е. толкова, колкото е средно в Европейския съюз. За съжаление средствата по линия на Националния план по заетостта не са много – около 65 млн. лв., но ние ги компенсираме със средствата от Европейския социален фонд. Някъде около 250 милиона могат да бъдат усвоени по оперативната програма „Човешки ресурси” през тази година и по нея да бъдат квалифицирани около 250 хиляди души и да запазим заетост и да създадем заетост.”

По повод предложените два варианта за пенсионна реформа от 2012 г. Младенов коментира, че се надява до две години пазарът на труда да се стабилизира, което е необходимо условие за началото на реформата. „Имаме нестабилна пенсионна система в момента. Правилно е това, което е подготвено като варианти да се представи на хората и да направим финансовата пенсионна система устойчива”, коментира министърът.

Министър Младенов се въздържа да коментира дали е необходима нова оптимизация на заетите в бюджетната сфера.

На въпрос за коментарите на някои анализатори, че се готви смяната му в правителството, Тотю Младенов отговори: ”Аз съм свикнал с тези неща. По принцип се стремя да си върша работата. В момента, в който премиерът каже, че не му трябвам – ставам и си заминавам. Целта е да се направи нещо за хората и за бизнеса в кризата”.

Вирни се горе