Вдигат минималната заплата, умуват за пенсиите

Вдигат минималната заплата, умуват за пенсиите

Работи се по варианти за повишаване на всички пенсии, заяви още Симеон Дянков.

Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципно съгласие за повишаване на минималната заплата от 1 април 2012 г. от 270 на 290 лв., съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. В понеделник този текст ще бъде вписан в проекта на бюджета за 2012 година, съобщи БНР.

Финансовият министър обаче не потвърди информацията, че се готви увеличение на вдовишките добавки с още една трета. “Работи се по варианти за повишаване на всички пенсии. Въпросът ще бъде обсъден със синдикатите и бизнеса отново идната сряда”, допълни Симеон Дянков. Не се предвижда увеличение на заплати в бюджетната сфера.

По думите на вицепремиера акцизът върху природния газ за промишлени нужди и производство на топлоенергия ще бъде въведен плавно до 2013 година, но няма да е в сила от 1 януари 2012 г. По-рано днес се появи информация, че акцизът ще бъде въведен от средата на 2012 г. , като газът ще се облага с 10 стотинки за гигаджаул.

"От 2013 г. трябва да има такова увеличение, защото това е европейска директива и то трябва да стане постепенно, не ударно. Все още няма съгласие обаче кога и как ще се осъществи това увеличение, каза още финансовият министър, цитиран от БГНЕС.

Миналата седмица Дянков оттегли предложението си за акциза за горивата, което бе разкритикувано от премиера Бойко Борисов.

На заседанието на Тристранния съвет, което продължи близо пет часа, стана ясно още, че правителството се е отказало от намерението си да намали законовия минимум на фискалния резерв от 4,5 милиарда на 3 милиарда лева. “Всички взаимно се убедихме, че ако има гъвкавост по външния дълг за 2012 г., не е необходимо да се намали фискалният резерв, той ще остане такъв, какъвто е тази година”, коментира Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Позицията на синдикатите

“Има придвижване напред в нашите искания, но не може да се твърди, че сме постигнали пълен успех”, заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров след края на заседанието на Тристранния съвет.

Синдикатите са постигнали съгласие с министър Дянков, че 15 млн. лева ще са за спешната помощ. Ще има увеличение в рамките на 10-12 процента в системата на Агенцията за социално подпомагане и за социалните домове. “На този етап смятаме, че някои наши предложения за допълнителни приходи в бюджета ще бъдат одобрени – като например увеличението на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари 2012 г.,” каза още Димитров.

По думите му има разбиране от страна на министъра на финансите за въвеждането на осигурителни здравни вноски за хора, които не се осигуряват, но имат доходи от собственост. Според него ще се помисли по въпроса за криминализиране на укриването на осигурителни вноски.

По-рано от двата синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа” обявиха, че не подкрепят и не приемат проектобюджета за 2012 година във вида, в който е предложен. Своите несъгласия изразиха и работодателски организации.

Вирни се горе