Възможност за обжалване на финансовите корекции по европроекти, поискаха смолянски кметове от депутати в Деня на диалога

 Възможност за обжалване на финансовите корекции по европроекти, поискаха смолянски кметове от депутати в Деня на диалога

Народният представител от Коалиция за България Дора Янкова взе участие в традиционния Ден на диалога между законодателната и местната власт в община Смолян. Инициативата уважиха кметовете на общините Баните, Борино, Мадан и Рудозем, председателите на общинските съвети в Смолян и Рудозем, областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов и др. Проблемите на местните власти чуха и смолянските депутати д-р Даниела Дариткова и Мустафа Карадайъ.

Присъстващите кметове на общини поставиха пред народните представители необходимостта от повече средства за капиталови разходи , зимно поддържане и образование в Закона за държавния бюджет за 2014г. Бе поставен и проблемът с налагането на финансовите корекции на общините по изпълнени европроекти. Кметовете настояха да се въведе възможност за обжалване на наложените актове, защото в момента това е невъзможно . Градоначалниците настояха за ново отношение в централата администрация, която да не бави процедури и преписки, което до голяма степен спъва общините. Сред коментираните теми бяха и таксите, които местните администрации плащат на МОСВ при депонирането на отпадъци и тяхното ежегодно увеличение, което ако не бъде спрямо, таксата „Смет“ ще бъде непосилна за гражданите. Очертаващата се криза с разделното събиране на отпадъци в Смолянско също бе представена на вниманието на народните представители. Кметовете настояха в бюджета за да проличи отношение към общините, тъй като бившия финансов министър Симеон Дянков 4 години ги е неглижирал. Местните управници призоваха родопските депутати да неприемат закони без финансова обвързаност, тъй като те са най- силно потърпевши от подобни решения. Местните власти подкрепиха необходимостта от Министерство на инвестиционното проектиране и подчертаха, че само то може да реши дългогодишния проблем с изработване и актуализиране на кадастрите и Общите устройствени планове на общините.

Дора Янкова подчерта, че смолянските депутатите са на страната на кметовете. Тя съобщи, че предстои решение на редица проблеми, с които се сблъскват кметовете. „На второ четене предстои да приемем Закона за водите, който ще реши проблеми в сектора, трупани 4 години от правителството на ГЕРБ, посочи Янкова. Тя информира, че по отношение на общинското здравеопазване, което е сред приоритетите на правителството ще бъде подкрепено в бюджета за догодина.

Областният управител инж. Димитър Кръстанов представи възможностите за Смолянска област, които се откриват през новият планов период на ЕС, като пилотна за финансиране от общността.

Вирни се горе