В навечерието на Националния празник областният управител откри фото-документална изложба

В навечерието на Националния празник областният управител откри фото-документална изложба

Областният управител Недялко Славов откри фото-документална изложба “Родопите и Руско-турската война 1877-78 г.“, по повод Националния празник на България – Трети март. „Ние решихме символично да отбележим тази дата с изложба в сградата на Областна администрация, която е символ на държавността, и с това събитие да почетем нашите освободители, които се жертваха за свободна, независима и суверенна България, за да я градим днес като съвременна европейска държава.” Славов каза, че това събитие е част от намеренията на Областна управа да предоставя атриума в сградата за културни мероприятия и увери, че те ще бъдат често явление през тази година.

„Нека в навечерието на празника всички ние се заредим с патриотизъм, национално самочувствие. Да се обърнем назад към нашата история, за да видим, че в нея има много поводи за гордост.”, каза Славов, след което прикани гостите да разгледат изложбата.

Авторът Златка Петрова, главен уредник в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и завеждащ отдел „История на България 15-19 век“, разказа повече за изложбата, която представя великото историческо събитие и съхранената памет за храбростта и великата саможертва на руските и български войни. Тя съдържа два тематични модула. В първия модул са проследени обявяването, военните действия и победния край, който възкреси Третата Българска държава. Във втория тематичен модул са показани: освободителният поход на генерал Черевин през Родопите през януари 1878 година; документи и портрети на родопчани опълченци; дейността на капитан Петко Киряков през периода на войната 1877-78 г. и борбата срещу Сенклеровия бунт; дейността на известния родолюбец свещеник Атанас Келпетков – секретар на дружината на Петко войвода. В заключителните табла са показани паметници и паметни места в Смолянска област, посветени на загиналите руски и родопски войни.

Фото-документалната изложба “Родопите и Руско-турската война 1877-78 г.“ ще бъде експонирана в атриума на Областна администрация Смолян до края на месец март 2018 година и всеки желаещ може да я посети.

Вирни се горе