Увеличават стажа вместо възрастта за пенсия

Увеличават стажа вместо възрастта за пенсия

Правителството обсъжда осигурителния стаж да бъде увеличен с 3 години, вместо да бъде повишавана възрастта за пенсиониране. Това каза пред bTV министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БГНЕС. При увеличен осигурителния стаж хората няма да работят без трудови договори, смята Младенов. По обяснението му пенсионната реформа не е прищявка, а е заради демографската криза в цялата страна.

Злоупотребите с инвалидните пенсии трябва да спрат, зарече се Младенов. Личните пенсии за инвалидност за миналата година са 858 769, затова правителството предлага строг контрол върху инвалидните пенсии. В България не може да има 858 769 инвалиди, категоричен е Тотю Младенов.

Трябва да проверим всички, за да може хора, които имат нужда да получават тези пенсии, а не онези, които имат фирми и са освидетелствани, че са 90% трудоспособни, обясни министърът.

Във връзка със спирането на личните асистенти на инвалидите, Младенов заяви, че са назначени 4000 души с парите от държавния бюджет и още 6500 по оперативната програма "Човешки ресурси”. Ще има назначени допълнително 9000 лични асистенти, това ще се случи още в края на август, категориче е Младенов.

Министърът обяви, че се спират социалните помощи на роми, които не пращат децата си на детска градина или на училище. 32 000 души са на социални помощи и общественополезен труд – ако отсъстват от работа, “спираме за един месец социалните помощи, втори път ако се направи, спираме помощите за една година”, обясни министърът.

Той е категоричен, че в състояние на икономическа криза е много важно цените на енергоносителите да не се увеличават.

Вирни се горе