Успехът в борбата с АЧС зависи от стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност

Успехът в борбата с АЧС зависи от стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биосигурност

Спират временно дърводобива, заради чума по свинете в района на Доспат и Борино

На проведеното ежеседмично заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, институциите докладваха за изпълнението на мерките във връзка с констатираните случаи на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Смолян.

Нови седем положителни проби за Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени при глигани на територията на Държавното ловно стопанство /ДЛС/ “Извора” край Девин. Информацията бе съобщена на заседанието на областната епизоотична комисия в Смолян. Това е второ огнище на АЧС за Смолянска област, след оповестените миналата седмица две положителни проби при мъртви глигани, открити край доспатското село Змеица.

Предстои умъртвяване и загробване на всички диви свине в заградената зона на Базата за интензивно стопанисване на дивеча “Крачова ливада” на ДЛС “Извора”. В заградената зона се забранява ловуването на останалия дивеч. “Извора” ще претърпи сериозни щети, ще бъдат отстреляни и загробени около 130 диви свине, които са част от създадена много добра популация, носеща сериозни приходи от международен ловен туризъм, заявиха експерти по лова. Положителните проби са от дива свиня майка и малки приплоди, уточняват от “Извора”. Умъртвяването на глиганите в базата на ловното стопанство е започнала вече от вчера, заявиха от Южноцентралното държавно предприятие /ЮЦДП/ в Смолян.

Инж. Ивайло Исаев – заместник-директор на ЮЦДП-Смолян, каза, че Държавното предприятие стриктно спазва указанията за недопускане разпространението на заразата, като е направена организация за отстрелване на дивите свине в инфектираните зони и загробването им.

Той обърна внимание, че трябва добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони да се ускори, тъй като в заразени от АЧС райони той е забранен. Инж. Исаев заяви, че Държавното предприятие ще намери вариант населението от вече инфектираните зони да бъде снабдено с дърва за огрев от неинфектирани зони без оскъпяване. Поради опасността от пожари и за да се запази дървесината, инж. Исаев поиска от членовете на Постоянната областна епизоотична комисия да се разреши придобитата вече дървесина за промишлени цели в инфектираните зони да се извози на склад. Комисията се съгласи при условие, че се спазят всички мерки за дезинфекция на дървесината и превозните средства.

Експерти от ЮЦДП предполагат, че и в двата случая на огнища на АЧС в областта – край Змеица и в ДЛС “Извора”, заразата вероятно е внесена от туристи. Стопаните на домашни прасета, отглеждани в нерегистрирани обекти от типа “заден двор” в областта, вече са умъртвили животните, съгласно разпореждането на ветеринарните власти, бе отчетено на заседанието на областната епизоотична комисия.

По време на днешното заседание, заместник-областният управител Владимир Гърбелов запозна присъстващите с въпросите, повдигнати на националното съвещание, което се проведе на 09 август във Велико Търново, под ръководството на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните, уточни условията, реда и необходимите документи за подпомагане на стопани с 300 лв., предприели мерки за почистване и дезинфекция, във връзка с извършено доброволно клане на прасета за угояване, за лични нужди в санитарните зони. Той обърна внимание, че процедурата е максимално улеснена и е сведена до попълване на два документа – констативен протокол и заявление.

Успехът в борбата с АЧС зависи от стриктното спазване и прилагане на всички необходими мерки за биологична безопасност, и най-вече спазване биосигурността в стопанствата, в които се отглеждат свинете. Затова, независимо от мястото и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то трябва да бъде регистрирано и с мерки за биосигурност.

Вирни се горе