Ученици от Професионалната гимназия за приложни изкуства представиха изложба в областната администрация за 24 май

Ученици от Професионалната гимназия за приложни изкуства представиха изложба в областната администрация за 24 май

В навечерието на 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, областният управител Недялко Славов откри изложба с творби на ученици от Професионална гимназия за приложни изкуства – гр.Смолян. Той приветства всички преподаватели, ученици, представители на държавни институции и ведомства, на община Смолян, граждани и медии, които уважиха събитието. „В нашата история има много примери, които ни дават поводи да се гордеем, че сме българи. Един от тях е делото на Светите братя Кирил и Методий, които дадоха на света славянската писменост, и по този начин дадоха възможност на целия славянски свят да се развива.” Правейки връзка между 24-ти май и събитията от последните седмици, когато за България се говори с респект, заради добрите постижения като Председател на Съвета на Европейския съюз, областният управител посочи поводите да се гордеем като българи и днес.

„Словото ни е дадено да ни обединява, а не да ни разединява, да слави, а не да хули, и нека всички ние, които боравим със словото, с нашата писменост, да помним това.”, каза Славов, като призова всички да се включат в проявите, които се организират във всяка една община за 24-ти май. „Нека по този начин достойно оценим делото на Светите братя Кирил и Методий.” Областният управител Недялко Славов, заместниците му Андриян Петров и Владимир Гърбелов, заедно с директора на ПГПИ-Смолян Симеона Савова-Коруева и всички гости разгледаха изложените произведения на учениците от специалностите „Рекламна графика” и „Моден дизайн”. Славов не скри добрите си впечатления от творбите и поздрави техните автори и преподаватели за таланта и добрата работа, като им пожела много бъдещи успехи.

За доброто настроение допринесоха децата от ДГ „Слънце” – гр.Смолян, които откриха тържеството със стихотворения, песни и танци за Светите братята Кирил и Методий и славянската писменост.

През последните години стана традиция в навечерието на голям национален празник, под егидата на областния управител Недялко Славов да се провеждат мероприятия, тематично свързани с предстоящия празник. Тази година по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, областна управа даде възможност на ученици от Смолян да изложат творбите си, които всеки може да разгледа до края на месец май тази година в атриума на Областна администрация Смолян.

Вирни се горе