Михалевски:С бюджета за догодина общините са обречени на нови дългове

Михалевски:С бюджета за догодина общините са обречени на нови дългове

С така предложения бюджет догодина общините в България ще продължат да трупат просрочия и задължения, заяви депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. Той бе категоричен, че парите, предвидени за общините догодина са най-ниското ниво от началото на прехода в България. При 5 млрд. лв. за общините през 2008 г. сега за тях се предлагат под 4 млрд. лв., което ще ги доведе до фалит, смята депутатът от левицата.

Според изчисленията му средствата са орязани с над 20% , което означава, че те няма да могат да изпълняват основните си задължения без да са финансово стабилни. „Държавата оряза драстично парите за общините, без да пипа средствата за държавната администрация“, подчерта инж. Михалевски. По думите му всички общини в страната дължат пари за зимно поддържане, здравеопазване, социални дейности и култура. Към края на годината борчовете на местните администрации щели да надхвърлят 600 млн.лв.

Той изтъкна, че левицата е направила редица предложения за подобряване финансовото състояние на общините с бюджета за догодина, като нито едно не е било подкрепено от ГЕРБ. Левицата е поискала 17 млн.лв. допълнително за осигуряване здравословното хранене на децата в детските градини, училищата и социалните домове. Това е означавало по 30 лв. на дете, за да се храни пълноценно, изтъкна депутатът. В същото време Министерският съвет изненадващо е поискал 15 млн.лв. за тази цел. „Държавата събира данъците и ги преразпределя за редица функции на много места. Когато преразпределят толкова много пари за много неща те не могат да се похвалят. Едно е да правиш 15 големи проекта, друго е да кажеш, че си направил кифлата по-здравословна. Това е сбъркан модел и ГЕРБ не се интересува хората да с чувстват нормално, да са по-сигурни и щастливи. За тях е важно медиите да пишат, че са дали 15 млн.лв. за Колодрума в Пловдив. Мисията трябва да бъде еднаква грижа за хората в България, а не в избирателни проекти.

Пред медиите Михалевски заплаши със съд общинския съветник от ГЕРБ Данчо Киряков, който обвинил депутата, че е близък до фирмата СД „Лайтинг“, подменила осветлението в 50 общински сгради в Смолян, което обаче е натрупало задължения от 4,7 млн.лв., затрудняващи общината. „Аз нямам фирми, но искам да посъветвам съветника да не прави подобни изказвания, защото те са лъжа. Когато той направи толкова, колкото аз за областта съм готов да говорим по всяка тема, гневеше се Михалевски.Според него проекта е сред най-успешните, тъй като са постигнати икономии от електроенергия между 50 и 75%, а осветеността се е повишила до 2,5 пъти. Паралелно с това крушките били с живот от 15 години, което означава сериозни икономии за училищата и общината в условията на криза.

Вирни се горе