Цветанов: През 2011 г. президентът на България ще бъде от ГЕРБ

Цветанов: През 2011 г. президентът на България ще бъде от ГЕРБ

ГЕРБ ще има своята кандидатура и през 2011 година президентът на България ще бъде от ГЕРБ. Кой ще бъде кандидатът, ще се уточни през 2011 година. Това заяви Цветан Цветанов – вицепремиер и министър на вътрешните работи, в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Нищо не се е случило, за да промени ГЕРБ позицията си по отношение на решението за искане на импийчмънт на президента, посочи той и добави, че другата седмица започват да събират подписи. Той каза, че има спекулации по темата за различия между мнението на министър-председателя и собствената му партия. Според Цветанов, коментариите са спекулативни и се тълкуват думи на премиера, както им харесва на някои. Министърът каза още, че няма протегната ръка от страна на президента: „Много е неприятно, когато президентът, който трябва да е обединител на нацията, употребява думи като „война", „сатър". Нямаше да поставяме въпроса за импийчмънт, ако поведението на президента не беше толкова провокативно, особено по време на срещата Дянков-Първанов", категорично зави Цветанов. Според вътрешния министър, президентът е нарушил Конституцията и това, че практиката в администрацията на президента е да се записва всичко, съвсем не означава, че тя стои над основния закон. Цветанов каза още, че в този случай става въпрос повече „за етика, морал, възпитание". По думите на вицепремиера, липсва равнопоставеност при срещата на финансовия министър с президента, защото Дянков е отишъл сам, а Първанов е бил с екипа си. „Няма нищо лошо в импийчмънт на президента. Това ще бъде на практика вот на доверие към държавния глава. Първанов извади невероятен късмет да бъде президент два мандата", коментира Цветанов.

„Когото президентът днес излиза и говори пред обществото и дава оценка за работата на правителството, той се държи все едно през последните 20 години не е бил в политическия живот и е бил извън страната". По този начин Цветанов отговори на въпрос – искането за импийчмънт, дали не се базира основно на морални упреци. Цветанов посочи, че няма оценка на президента за управлението на тройната коалиция, за това, че Людмил Стойков е бил спонсор на неговата кампания и така нататък. С тези аргументи, той подкрепи тезата си, че Първанов не оценява обективно нещата в държавата. „При създаването на проекта ГЕРБ никога не сме говорили, че когато се водят разговори с друга политическа партия, ще има пазарлъци като на пазара". По този начин Цветанов отговори на въпрос дали ще платят на РЗС цената за свикване на Велико народно събрание, за да си осигурят техните 8 гласа за импийчмънт на президента". Според Цветанов, сигурно има и депутати от БСП, които вътрешно биха гласували за сваляне на президента, но те ще се подчинят на волята на партията. Цветан Цветанов коментира и оставането на Дянков за финансов министър с думите: „Симеон Дянков, както и всички министри, са с капитана на отбора Бойко Борисов и нищо не налага неговата смяна". Вътрешният министър посочи, че президентът не е казал и една добра дума за операциите на МВР, което прави огромни усилия за въвеждане на ред в държавата. Той каза още, че МВР е получило подкрепа от страна на президента, така, както е имало от страна на посланиците на други страни в България. Според Цветанов, липсва от страна на президента морална подкрепа към всички служители на МВР. Според вътрешния министър, несериозно е твърдението на Първанов, че ГЕРБ е заложник на Костов. Ако всичко в държавата беше нормално, може би нямаше да стоя в това студио и нямаше преди три години да бъде създаден проектът ГЕРБ, заяви Цветанов. По думите му, всички политици на прехода трябва да се извинят на българските граждани. И той се извини на избирателите, защото не е застрахован от грешки, както и самата партия ГЕРБ. „През последните 20 години българското общество не получи това, което беше дало като кредит на доверие към българските политици", уточни Цветанов. Вътрешният министър нямаше желание, но коментира кратко идеята на Дянков, полицаите да плащат здравните си осигуровки: „Ще участвам в дискусии по този въпрос. Дянков само посочи един възможен начин. Аз ще защитавам позицията служителите на МВР да не плащат тези осигуровки, но ще подкрепя общото решение. Разумното решение е, че държавата трябва да намери пари и да не влезе в дефицит".

Цветанов бе попитан дали ще приеме поканата на ВСС за среща, при което той заяви: „Ще видя как е програмата ми, защото аз съм казал, че в подходящо време ще се срещна с ВСС. В момента си преправям програмата, но очаквам потвърждение от други, така че не мога да кажа, дали още другата седмица ще се срещна с ВСС". Той отказа да отговори на въпроса, дали ГЕРБ ще прекрати мандата на ВСС, и посочи: „В момента няма конкретна и ясна позиция в тази посока и затова, не бива да казвам каквото и да било".

„Когато стане едно престъпление, недейте да очаквате, че след няколко минути ще бъде разкрито", по този начин Цветанов коментира бързината на работата на полицаите. Той даде примери, когато след няколко дни се залавят престъпниците, а също така, че се наблюдават известно време престъпни групи, като целта е, да бъдат заловени по време на извършване на престъпление. Като пример за добра работа в тази посока Цветанов посочи залавянето на тримата, които са се опитали да оберат златарско ателие в Пазарджик. Не бих казал, че премиерът Станишев трябва да бъде оправдан по изчезването на секретния доклад. Може би той не е знаел, как се борави с такива документи. Но нека прокуратурата и Съдът вземат съответното решение, каза още Цветанов.

Вирни се горе